Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Týrání a poškození zubů ze strany dětské zubní lékařky

Dobrý den, jako dítě jsem byla zneužívána zubní lékařkou na základní škole, kterou jsem navštěvovala. Nikdy jsem k ní chodit nechtěla, jenomže bohužel navštěvovat zub. lékařku ve škole byla pravděpodobně povinnost, která mě však zdravotně a psychicky poškodila. Paní doktorka chodila po škole mezi žáky a fackovala je, vzkazovala jim, že si na nich pěkně smlsne a někdy si vyprošovala, aby do její ordinace byly děti dovlečeny třeba smykem. To nejhorší však nastalo v ordinaci. Preventivní prohlídky neohlašovala ani předem, takže samozřejmě rodiče dětí nevěděli, že k ní chodí a co tam s nimi dělá. Paní doktorka mi během pár měsíců zničila zdravé stoličky s tím, že to dělá jako prevenci, takto mi to aspoň říkala. Mám je skoro všechny vyvrtané až na nerv a nemůžu ani kousat. Zničila mi zdravý zub a pak řekla, že se spletla apod. Preventivní prohlídky si u mě ani nedělala, takže jsem nevěděla do doby, než jsem navštívila jinou lékařku, že to, co tam se mnou lékařka ve škole provádí, není v pořádku. Bála jsem se to říct, protože si na ní některé spolužačky stěžovaly a ona pak začala být ještě více agresivní a bila je v ordinaci. Až jednou přišel ze školy papír, že se bude konat "preventivní prohlídka". To už jsem však mámě říkala, že k paní doktorce nepůjdu atd. Jenomže matka tam šla se mnou a paní doktorka předvedla "hodnou paní doktorku" a tentokrát (a naposledy) to bylo všechno v pořádku. Takže máma jí uvěřila a dokonce jí paní doktorka dala podepsat nějaký "papír". Papír, na základě něhož se paní doktorka na mě mohla vyřádit tak, že jsem skončila na pohotovosti s otravou. Až tam mámě řekli, co tam ve skutečnosti podle toho podepsaného "papíru" se mnou prováděla, že je to hrozná blbost ta její "diagnóza" a že už na pohotovosti měly podobné případy, na kterých se ta doktorka taky vyřádila. Její praktiky ošetřující lékařka označila za týrání dítěte a mámě se ptala, jestli to nechce dát k soudu. Jenomže máma si byla stěžovat pouze ve škole a té doktorce pouze vynadala a zakázala jí, aby si pro mě ještě někdy přišla. Tím to celé skončilo. Bohužel mám však trvalé zdravotní a psychické následky, které mě neustále čímdál více zužují. To, co jsem zažila ve škole v ordinaci, bylo něco absurdního. Během pár měsíců mi zničila všechny stoličky, aniž by jí k tomu dal někdo souhlas. Mám problémy naštěvovat zub. lékaře, neboť se mi vždycky vybaví vše, co se mnou prováděla "lékařka" na základce. Obvodní lékařka mi dokonce musela předepsat antidepresiva, což však není řešení. Přijde mi, že už nemám žádné právo se jakkoli bránit či domoci spravedlnosti, myslím, že nejsem jediná.

Odpověď:

Dobrý den,

prakticky nevíme, co Vám z právního hlediska poradit, neboť jednání lékařky, které popisujete, se pravděpodobně událo před mnoha lety (i když je pravda, že konkrétní časové údaje neuvádíte).  V takovém případě by tudíž jakýkoli nárok vůči lékařce, byť by byl sebelépe i zpětně prokazatelný, s největší pravděpodobností byl již dávno promlčen. O promlčecích lhůtách se zmiňujeme v sekci Nespokojenost pacienta - soudní řešení.

V právu platí kvůli právní jistotě, že svůj nárok můžete úspěšně uplatnit jen tehdy, uplatníte-li ho včas. Pokud jste v době, kdy bylo zjištěno pochybení lékařky a její neetické či protiprávní jednání, byla nezletilá, měli se nároku domáhat Vaši zákonní zástupci.

Vaše Férová nemocnice

30.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS