Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Stížnost na lékařský zákrok

Dobrý den,


obracím se na Vás s dotazem, zda lékaři nepochybyli při operaci mé matky, které byl dne 12. 12. 2011 udělán bypass a v důsledku této operace prodělala mozkovou mrtvici a zda můžu jejich zákrok reklamovat? Byla jsem velmi zklamána z přístupu lékařů, kteří mne dva dny neinformovali, co se s maminkou děje. Až já jsem volala do nemocnice a tam mi arogantně doktor sdělil, že mamka je v kritickém stavu po prodělání mozkové mrtvice, přičemž mne nikdo z lékařů neupozorňoval na případná rizika operace. Při osobním setkání vůbec nedošlo k vysvětlení, jak se dané mohlo stát. Můžu i po půl roce od události zažádat o informace o průběhu operace a následné péče? Matka je ted na půl těla ochrnutá (hemiplegie) a sama se dokáže pouze najíst, do té doby (před operací) měla problém pouze s vysokým tlakem, byla aktivní, spotovní žena. Je jí 59 let. Je v takových případech šance na nějaké peněžní či morální náhrady?

Děkuji

jane

Odpověď:

Dobrý den,

z vašeho dotazu bohužel nevyplývá dost jasně v čem spatřujete pochybení lékaře. Proto se Vám v následjících odstavcích pokusím zodpovědět na případné možnosti.

Pokud shledáváte pochybení lékařu v léčebném postupu pak možnost na pěněžitou či morální náhradu máte pokud přezkumný orgán shledá pochybení lékařském jednání. Možnosti Vašeho jednání proti případnému pochybení máte několik. Konkrétní dotazy zodpovídáme v jiné části poradny a to konkrétně zde. 

Je také možné, že pochybení shledáváte v tom, že Vás lékaři včas neinformovali o zdravotním stavu Vaší matky v tom případě se můžete se stížností na

  • Poskytovateli zdravotních služeb, proti kterému směřuje, tedy lékaři nebo vedoucímu zdravotnického zařízení (např. ředitel nemocnice).
  • Správnímu orgánu, který poskytovateli udělil oprávnění k poskytování zdravotních služeb
  • Dle jiných právních předpisů než je zákon o zdravotních službách, teda např. České lékařské komoře (pouze pokud se Vaše stížnost týká lékaře; typicky v případech porušení profesní etiky).

Co se týče práva na informace o zdravotním stavu Vaší maminky je možné aby jste o ni žádala z titulu osoby blízké, a na tyto informace máte ze zákona nárok.

Vaše Férová nemocnice

13.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS