Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Stížnost na lékaře

Dobrý den! Dne 9. 11. jsem byla ošetřena lékařem - ortopedem na chirurgické ambulanci pro bolesti v pravém podbřišku. Při vyšetření však lékař nijak nereagoval na mé námitky, které se týkaly přílišné bolestivosti a citlivosti v oblasti břicha. Svým nepřiměřeně hrubým zásahem mi lékař způsobil v abdominální oblasti četné podlitiny, které jsou nyní velice bolestivé a značně mi znesnadňují pohyb. Poté jsem již samozřejmě odmítla také vyšetření per rectum, neboť mi to bylo velmi nepříjemné. Do závěru lékařské zprávy pan doktor uvedl větu, která mě velmi urazila, a sice: „nenajde-li se pro bolesti břicha žádná příčina, je doporučeno vyšetření pro psychosomatizaci,“ což stanovil lékař bez jakékoli odbornosti v oboru psychologie či psychiatrie. Tímto ze mě fakticky udělal „blázna“, který si krátí dlouhou chvíli obíháním nemocnic a vymyšlením si různých nemocí a bolístek. Rozhodla jsem se proto si stěžovat u primáře oddělení. Domluvila jsem si s ním řádnou schůzku, ale na ní mě čekal šok nebývalých rozměrů. Pan primář se totiž již samozřejmě mezitím na mě sthinul řádně připravit. A tak jsem se při příchodu do jeho kanceláře dočkala jen otázky, co že to po něm vlastně chci a že si určitě vymýšlím, že mě to bolí, že tam jistě nic nemám (přitom se ani nepodíval) a že pan doktor tu větu o psychosomatizaci ze zprávy mazat nebude, že má školy na to, aby si mě klidně urážel a že se nemám divit, když má beztoho pravdu, a že jsem opravdu cvok. A celou schůzku ukončil. Mluvil se mnou jako nějaký hospodský povaleč a udělal ze mě blázna a chronického stěžovalatele, aniž by si ověřil fakta. Nedočkala jsem se ani omluvy. Považuji se za slušného člověka, studuji vysokou školu a nemám potřebu, nechat se takto urážet. Co mám tedy nyní v této situaci dělat? Kam se obrátit o pomoc? Velmi děkuji za Vaši odpověď!

Odpověď:

Dobrý den,

rozumíme Vašemu rozrušení, avšak věříme, že Váš lékař nechtěl naznačit, že jste „blázen“, jak tvrdíte. Psychosomatizací rozumíme produkci somatických, tedy tělesných příznaků, u kterých není zjištěna organická příčina obtíží. Vzhledem k tomu, že psychika a fyzická stránka zdraví jsou úzce propojeny a navzájem se ovlivňují, dochází k situacím, kdy ke zhoršení zdraví dojde bez zjevné somatické příčiny. Váš lékař chtěl nejspíše jen, pro případ, že nebude nalezena somatická příčina, vzít do úvahy všechny možnosti a jistě Vám chtěl především pomoci. Zřejmě však nejednal dost citlivě v tom směru, že Vám blíže nevysvětlil, co je psychosomatizace a že nejde o nic ponižujícího. Lékař by měl dostatečně komunikovat s pacientem a vysvětlit mu jeho diagnózu.

Pokud se domníváte, že s Vámi bylo jednáno nevhodně, samozřejmě připadá v úvahu jak stížnost na prvního lékaře, tak i na primáře. Podrobnosti můžete najít zde.

Jinak doporučujeme sekci Postup při nespokojenosti pacienta na stránkách Férové nemocnice, kde lze dohledat další informace postupech připadajících v úvahu.

Vaše Férová nemocnice

12.11.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS