Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Stížnost na lékaře

Jsem dlouhodobě nemocná několika různými nemocemi včetně psychickými poruchami, na které se léčím již cca 15 let a byl mi i přiznán svého času částečný invalidní důchod. Dnes jsem již ve starobním  důchodu. Naše praktická lékařka zneužila znalostí ze zdravotních materiálů všech odborných lékařů (cévní, chirurgie, gastro., psychiatrie, …) a těchto znalostí zneužila k tomu, aby mi nejenže lživými informacemi, ale i psychickou manipulací odloudila  manžela a definitivně rozbila několik desítek let dlouhé manželství. V současné době se již několik týdnů léčím (hospitalizace) v psychiatrické léčebně a podle informací členů mojí rodiny, kteří informace získávají od lékařů, neboť jsem pro ně podepsala souhlas, se předpokládá, že má hospitalizace bude trvat dlouho. Údajně se bude jednat o dlouhodobější léčbu. Došlo totiž k opakovanému pokusu o sebevraždu ve stavu, na který si vůbec  nevzpomínám, ani na průběh a posloupnost činností, jež mě k tomuto činu dovedla. Vzpomínky jsou pouze útržkovité. Přestože se léčím, obdržela jsem korespondenci od svojí praktické lékařky, která byla natolik arogantní a urážlivá, že jsem podala okamžitě trestní stíhání. Chci proto podat na tuto lékařku stížnost s tím, že budu požadovat náhradu škody za mně způsobenou škodu majetkovou, náklady na léčbu a délku léčby, což bylo zapříčiněno neprofesionálním neetickým jednáním a skutky lékařky. Údajně probíhá v souvislosti s tímto případem vyšetřování Policí České republiky.

Odpověď:

Dobrý den,

Váš případ je zřejmě skutečně komplikovaný, a proto se Vám pokusíme alespoň rámcově naznačit, jak můžete postupovat.

V první řadě je to stížnost, o které jste se zmiňovala. Stížností se však nelze domáhat náhrady škody. K tomu slouží jiné prostředky (vid dále). Stížnost lze podat:
-    vedoucímu zdravotnického zařízení Vaší lékařky, může jít o ředitele nemocnice, ve které pracuje,
-    zřizovateli zdravotnického zařízení, což bývá obvykle krajský úřad, nebo v případě fakultních nemocnic

Ministerstvo zdravotnictví; pokud se jedná o nestátní zařízení, potom orgánu státní správy, který zdravotnické zařízení registroval (krajské úřady, Magistrát hlavního města Prahy),
-    České lékařské komoře, kde si můžete stěžovat na konkrétního lékaře – ve Vašem případě je to pravděpodobně nejlepší řešení.

Uvedené stížnosti je samozřejmě možné kombinovat. Různé stížnosti se od sebe samozřejmě liší. Bližší informace naleznete v našem manuálu Jak být pacientem v České republice a zachovat si důstojnost v kapitole Právní prostředky k ochraně pacienta, část Stížnosti.

Žádná stížnost však nesmí být anonymní. Každá by měla obsahovat dostatek informací pro její vyřízení příslušným orgánem. Vzory stížností naleznete na stránkách Férové nemocnice.

Pokud byste nebyla spokojena s vyřízením stížnosti, příp. pokud budete požadovat náhradu škody, můžete celou záležitost řešit soudní cestou.

V takovém případě lze podat občanskoprávní žalobu. A to buď žalobu o náhradu škody způsobené na Vašem psychickém zdraví nebo žalobu na ochranu osobnosti, pokud se domníváte, že byla zasažena Vaše důstojnost či Váš rodinný život. V tomto případě doporučujeme věc předem konzultovat s advokátem, který Vám žalobu připraví. Řízení před soudem je obvykle složité a nákladné. Bližší informace o soudním řízení naleznete též na našich stránkách zde.

Mluvíte také o vyšetřování Policí ČR v souvislosti s probíhajícím trestním řízením proti Vaší lékařce. Pokud jde skutečně o Váš případ, pak v tomto řízení zřejmě budete mít postavení poškozené. V tom případě byste měla právo činit návrhy na doplnění dokazování, nahlížet do spisu, zúčastnit se hlavního líčení a k věci se vyjádřit. I zde Vám doporučujeme celou záležitost konzultovat s advokátem.

Vaše Férová nemocnice

6.11.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS