Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Špatná operace

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli mohu žalovat nemocnici za to, že mi provedla špatnou operaci (kyretáž). Byla jsem poslána svoji gynekoložkou na ultrazvuk do nemocnice xxx kvůli těhotenství, jelikož mi řekla, že ona ho má špatný. V ordinaci bylo 5 studentů. Lékařka se ani nezeptala jestli mi to nevadí. Neřešila jsem to, chtěla jsem to mít za sebou. Neřekla to ani mně osobně, ale těm studentům které učila, to oznamovala jako učitelka, že plod je malý a nevykazuje žádnou činnost a je mrtvý. Mně nic neřekla jen těm studentům. Utekla jsem s brekem. Sestřička za mnou vyběhla a řekla mi, ať se hlásím u své doktorky nebo v ambulanci. Jelikož jsem to chtěla mít za sebou, tak jsem šla rovnou na ambulanci. Řekli mi že druhý den půjdu na operaci. Po operaci mi neřekl nikdo nic. Při večerní vizitě jsem se zeptala doktorky co nás obcházela, jestli jsem v pořádku, a ona, že by se musela podívat do karty, že neni můj ošetřující lékař. Řekla, že se tam jde podívat a ani se podívat nešla a rovnou odešla pryč, už jsem ji neviděla. Druhý den při ranní vizitě, mě doktorka pouze ohmatala břich a řekla mi, že jsem v pořádku, že mě pouští domů. Hned mě vyhodili z postele a musela jsem čekat v kuchyňce. Ani mě pořádně nevyšetřili, pak mi ještě odebírali krev, jelikož potřebovali zjistit krevní skupinu, aby mi mohli píchnout protilátky. No a to měli udělat ráno. Musela jsem se kvůli výsledkům vrátit zpět odpoledne do nemocnice. Sestřičky byli nepřijemné, což bych všechno přešla, ale teď jsem byla u svého gynekologa a ten mi udělal vyšetření a zjistil že mi v těle zůstaly zbytky plodu. Přitom ve zprávě je psáno, že vše je vyčistěné a bez komplikací.
Je tohle normální? Mám nějaké možnosti? Teď půjdu nejspíše na další operaci. Pokud se mi to nedostane s těla pomocí kapek. Mohu žalovat nemocnici za ušlý zisk, o co jsem přišla v práci, jelikož jsem na nemocenský? Psychika je na tom velmi špatně. Tohle chování přece není normální? Dáte mi prosím radu? Kolik by stála na tohle právní pomoc, jestli mám nárok na nějaké odškodnění? Budu kvůli tomu zase trpět.
Děkuji moc za Váš čas

Sylvie

Odpověď:

Dobrý den,

Dle našeho názoru se ve vašem případě jedná pravděpodobně o pochybení ze strany nemocnice, a zároveň přinejmenším o nekorektní jednání ze strany lékařky. 

Podobný dotaz jsme zodpovídali zde. V něm byste měla najít odpovědi na vaši otázku.

Pro shrnutí:

Odpovědnost nemocnice je dána, pokud při poskytování zdravotní péče došlo k pochybení (zákrok nebyl proveden v souladu se současnými profesními standardy, nebo nebyl indikován, nebyly pro něj splněny podmínky, příp. nebyl proveden technicky správně) a pacientovi tímto konkrétním pochybením byla způsobena škoda. V případě, kdy však škoda vznikla použitím přístroje nebo jiné věci, nese ze zákona zdravotnického zařízení odpovědnost za škodu, i když nikdo ze zaměstnanců neporušil žádnou svou povinnost.

V tomto případě by bylo vhodné nejprve se pokusit  o mimosoudní řešení sporu, a to buď přímo oslovením a vyjednáváním s nemocnicí, nebo za účasti třetí osoby - mediátora - prostředníka, který je nestrannou a nezaujatou osobou, a docílit optimálního řešení problému přijatelného pro obě strany. Na zdravotnické zařízení je potřeba adresovat žádost o mimosoudní vyrovnání, ke kterému je nejlepší připojit přesný popis pochybení lékaře, vyjádření nezávislých lékařů, popř. zvážit i pořízení znaleckého posudku. Co se výše náhrady škody týče, za lékařské pochybení můžete žádat náklady spojené s léčením, ztrátu výdělku, bolest a ztížení společenského uplatnění. Více informací o podávání stížností naleznete zde.

Pokud toto řešení nebude úspěšné, pak je zde možnost obrátit se na soud. Je ale třeba mít na paměti promlčecí lhůtu – nárok můžete u soudu úspěšně uplatnit do 2 let. Doporučujeme však konzultovat postup s advokátem, který má zkušenosti se zdravotnickým právem. Poradí Vám, jak postupovat dál a případně jakou žalobu podat. Takového advokáta v blízkosti Vašeho bydliště naleznete například na stránkách České advokátní komory nebo zde.

Co se týká finanční stránky právní pomoci, výši ceny není možno jednoznačně určit, jelikož každý advokát má svůj vlastní ceník.

Vaše Férová nemocnice

 

31.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS