Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Škoda na zdraví x komplikace při zákroku

Dobrý den,

chtěl bych se Vás zeptat na jeden problém.
Před 14 dny šla moje maminka (67) na kolonoskopii, po zákroku jí bylo sděleno, že se do ní dostali pouze 18 cm, takže zákrok provedou v narkóze. Asi po týdnu šla podstoupit zákrok v narkóze, ale bohužel jí protrhli střevo. Samozřejmě následovala operace, asi 10 dní na ARO. Teď leží na chirurgii. Myslíte že má právo na nějaké odškodnění? Navíc jí ani při operaci nic nezjistili.

 

petrlady

Odpověď:

Dobrý den,

žalobu na náhradu škody lze podat v případě, kdy lékař svým zaviněním způsobí pacientovi škodu na zdraví. Ve Vašem případě ovšem zůstává otázka, zda skutečně došlo ke způsobení škody na zdraví pochybením lékařů, či zda u Vaší maminky došlo pouze ke komplikacím (na které by měla být Vaše maminka předem upozorněna) spojených s kolonoskopií a následným zákrokem v narkóze.

Abych to shrnula, pokud došlo pouze ke komplikacím, právo na odškodnění nemá. Pokud došlo k pochybení ze strany lékařů (což nejsme vzhledem k poskytnutým informacím určit a vzhledem k tomu, že v poradně nepracují žádní lékaři, ale pouze právníci), měla by Vaše maminka nárok na náhradu škody. Doporučili bychom Vaší mamince vyžádat si v nemocnici kopii zdravotnické dokumentace (více informací, jak na to, naleznete zde) a zkonzultovat ji s jiným lékařem ze stejného oboru. 

Jak dále postupovat v případě stížností, žalob na náhradu škody a mediace naleznete na našich stránkách Férové nemocnice v oddělení Často kladené otázky - Řešení sporů.

Vaše Férová nemocnice

 

2.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS