Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Rozdílné rozhodnutí závodního a praktického lékaře

Dobrý den, můj otec měl před půl rokem lehkou mrtvici. Příčinou dle lékařů byl dlouhodobý neléčený vysoký krevní tlak. Otec (truhlář) samozřejmě chodil pravidelně k závodnímu lékaři, který byl i zároveň jeho obvodním lékařem a ten mu tlak změřil jedinkrát v životě a i přes vyšší tlak nezahájil léčbu a posléze tlak ani nekontroloval. Po návratu z nemocnice, kdy tentýž doktor nechtěl otci podat návrh na lázeňskou péči, otec změnil obvodního lékaře, byl v lázních a jeho stav se velice zlepšil. Nyní ho neurolog i obvodní lékař uznali schopným vykonávat dosavadní profesi truhláře. Při vstupní závodní prohlídce však nastal problém a mám trochu pocit, že se nám pan doktor mstí a nedoporučil zaměstnavateli návrat do zaměstnání. Neměl by mít rozhodující slovo specializovaný lékař, v našem případě neurolog? Jak se proti tomuto činu můžeme bránit? Předem děkuji za odpověď.

eliissek

Odpověď:

Dobrý den,

v případě vašeho otce by se mohlo jednat o pochybení, konkrétně zanedbání povinné péče ze strany závodního, v té době i obvodního, lékaře. Připadá zde v úvahu podání stížnosti na tohoto lékaře. Více informací o podmínkách podávání stížností naleznete zde.

Pokud došlo tímto pochybením k majetkové ale i nemajetkové újmě (náklady na léčbu...) je možné se pokusit o mimosoudní řešení sporu, a to buď přímo oslovením a vyjednáváním s lékařem, nebo za účasti třetí osoby - mediátora - prostředníka, který je nestrannou a nezaujatou osobou, a docílit optimálního řešení problému přijatelného pro obě strany. Je nejlepší připojit přesný popis pochybení lékaře, vyjádření nezávislých lékařů, popř. zvážit i pořízení znaleckého posudku. Co se výše náhrady škody týče, za lékařské pochybení můžete žádat náklady spojené s léčením, ztrátu výdělku, bolest a ztížení společenského uplatnění.

Pokud toto řešení nebude úspěšné, pak je zde možnost obrátit se na soud. Je ale třeba mít na paměti promlčecí lhůtu – nárok můžete u soudu úspěšně uplatnit do 2 let. Doporučujeme však konzultovat postup s advokátem, který má zkušenosti se zdravotnickým právem. Poradí Vám, jak postupovat dál a případně jakou žalobu podat. Takového advokáta v blízkosti Vašeho bydliště naleznete například na stránkách České advokátní komory nebo zde.

Co se týká vyjádření závodního lékaře k nástupu zpět do zaměstnání, ten je obeznámen s požadavky na konkrétní pracovní pozici a s konkrétními pracovními podmínkami u zaměstnavatele. Proto v souvislosti s pracovní pozicí by měl mít odbornější pohled na situaci než jiný lékař. Na druhou stranu píšete, že se jednalo o vstupní prohlídku, kterou musí absolvovat každý zaměstnanec před uzavřením pracovní smlouvy, a ten, který přechází na jinou práci u téhož zaměstnavatele. Pokud tedy váš otec již byl zaměstnancem u tohoto zaměstnavatele a nepřecházel na jinou práci, pak by žádná vstupní prohlídka neměla probíhat.

Co se týká ukončení pracovní neschopnosti, tu vydává ošetřující lékař, který vydal rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti. V tomto případě by slovo závodního lékaře nemělo mít váhu, a žádná prohlídka by ani neměla být prováděna, poněvadž s tímto lékařem to nikterak nesouvisí, a i s ohledem na to, že se k zdravotnímu stavu vašeho otce vyjádřili další dva lékaři. Lékař ukončí pracovní neschopnost občana, jestliže vyšetřením zjistí, že mu jeho zdravotní stav umožňuje vykonávat dosavadní zaměstnání nebo dosavadní samostatnou výdělečnou činnost. V případě vašeho otce lze předpokládat, že mu výkon tohoto zaměstnání jeho zdravotní stav umožňuje.

Na základě lékařského posudku vydaného zařízením závodní preventivní péče, který konstatuje, že zaměstnanec pozbyl vzhledem ke svému zdravotnímu stavu dlouhodobě způsobilosti konat dále dosavadní práci vzniká povinnost zaměstnavatele převést zaměstnance na jinou práci. 

Pokud se ale domníváte že jde o projev msty či něčeho podobého, připadá v úvahu obrátit se přímo na závodnho lékaře a pokusit se s ním tuto situaci vyřešit, případně požadovat vysvětlení. Připadá v úvahu také řešení sporu za účasti třetí osoby jak je již uvedeno výše.

Pokud navíc zaměstnavatel vašeho otce nemá žádného pracovního lékaře smluvně sjednaného, ale uzavíral by smlouvu o poskytování pracovnělékařské preventivní péče s jakýmkoli praktickým lékařem, který by neměl žádné zvláštní znalosti o zdravotních nárocích na práci a konkrétních pracovních podmínkách zaměstnavatele, pak by byla možná i změna "závodního" lékaře.

Vaše Férová nemocnice

21.11.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS