Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Reoperace v jiném zařízení

Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, zda po nemocnici, kde zkazili TEP kyčle, mohu požadovat zajištění reoperace na specializované klinice. Jaký je postup?

Odpověď:

Dobrý den,

nemocnice Vám zákrok v jiném zdravotnickém zařízení nezajistí. Vy sama ale máte právo si svobodně zvolit zdravotnické zařízení. Pokud je problém takové zařízení najít, obraťte se na svou zdravotní pojišťovnu a žádejte, aby Vám sdělili, na které smluvní zdravotnické zařízení se můžete obrátit.

Pokud by Vás zvolená nemocnice bez zákonného důvodu odmítla, můžete podat stížnost ke své zdravotní pojišťovně, případně k vedení či zřizovateli nemocnice. Rozhodně není možné odmítnout pacienta s odůvodněním, aby ho operovali znovu tam, kde ho "zkazili".

Pokud se domníváte, že máte nárok na odškodnění, nebo chcete požadovat od nemocnice uhrazení nákladů na léčbu např. na soukromé klinice, můžete se pokusit řešit věc mimosoudní cestou a oslovit odpovědného lékaře či zdravotnické zařízení, případně uplatnit stížnosti.

Pokud by bylo nutné vymáhat možný nárok soudně, pak byste si měla co nejdříve zajistit advokáta. K případnému prokazování by Vám mohl pomoci posudek od jiného lékaře nebo soudního znalce, který by se vyjádřil ke správnosti použitého lékařského postupu při první operaci.

Více o vymáhání odškodnění se dočtete zde.

Vaše Férová nemocnice

6.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS