Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Reklamace zubní náhrady

Dobrý den

dne 9. 5. 2011 mi byl zhotoven horní můstek 14 zubů. Jelikož mě už delší dobu pobolívaly zuby pod ním, tak jsem si nedávno došla k uznávanému specialistovi, který mi sdělil, že celý můstek je špatně odvedená práce, zubní korunky nedoléhají a další nedostatky. Rentgeny, které mi provedl, to vše dokazují. Mám proto právo požadovat vrácení celé částky? Popřípadě jaké jsou mé jiné možnosti?

Děkuji

miki

Odpověď:

Dobrý den,

ve Vašem případě bude zhotovení můstku považováno za zhotovení díla na zakázku. Lékař odpovídá za vady, které má věc zhotovená na zakázku (můstek) při převzetí (ve Vašem případě vyhotovení dne 9. 5. 2011) a které se projeví v rámci záruční doby. Záruční doba u věcí zhotovovaných na zakázku je dvouletá. Nevytknete-li vadu v této lhůtě, Vaše právo zanikne.

Vaše nároky jsou nyní následující:

  • Jde-li o vadu, kterou lze odstranit, máte právo, aby byla bezplatně, včas a řádně odstraněna, a lékař je povinen vadu bez zbytečného odkladu odstranit. Není-li to vzhledem k povaze vady neúměrné, můžete požadovat výměnu věci, nebo týká-li se vada jen součásti věci, výměnu součásti. Není-li takový postup možný, může kupující žádat přiměřenou slevu z ceny věci nebo od smlouvy odstoupit (to znamená, že vrátíte můstek a lékař Vám vrátí všechny peníze).
  • Jde-li o vadu, kterou nelze odstranit a která brání tomu, aby věc mohla být řádně užívána jako věc bez vady, máte právo na výměnu věci nebo máte právo od smlouvy odstoupit.
  • Jde-li o jiné vady neodstranitelné a nepožadujete-li výměnu věci, máte právo na přiměřenou slevu z ceny věci nebo můžete od smlouvy odstoupit.

Tedy nárok na vrácení celé částky (odstoupení od smlouvy) máte, pokud vadu nelze odstranit. Pokud ji odstranit lze, máte právo na odstranění vad (opravení můstku - je-li to vůbec možné) nebo na výměnu věci (zhotovení nového můstku). Pro uplatnění nároku je nutné vady reklamovat u lékaře, který můstek zhotovil. Ten je povinen Vám vydat potvrzení o uplatnění nároku i s datem, kdy jste tak učinila.

Vaše Férová nemocnice

18.3.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS