Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Recidiva

Dobrý den, chtěl bych se Vas zeptat. Obvodní lékař mě v 25ti poslal na zákrok pupeční kýly, kterou jsem měl od narození po porodu mírně vypouklé. První operace nedopadla dobře vrátilo se mi to hned do měsíce, dvou po operaci ale už is mírnými bolestmi. Chtěl jsem jít na 2. zákrok k jinému lékaři, ale ten mě odmítl s tím, že jde o recidivu a to si musí dát do pořádku ten lekar (nemocnice) ve které jsem byl. Byl jsem na opětovný zákrok s následnými komplikacemi hned po operaci v podobě hematomu, ránu mi nechali otevřenou vyhojit z vnitra. Po druhém zákroku mam vsak opět podozremie, že to nedopadlo dobře a bude potřeba s tím ist znovu. Nevím si už rady, dokdy to bude trvat... Už nedůvěřuji dané nemocnici a ist jinde beru ini lekari pro sebe jako rizikové. Bylo by vhodně řešit to jako pravni spor s újmou na zdraví majetkovou / nemajetkové? Má to smysl? Pokud ano, tak jak postupovat? Děkuji

m

Odpověď:

Dobrý den,

jiný lékař, kterého jste oslovil s požadavkem o nápravu nepovedeného zákroku, vás neměl odmítnout. Máte právo na změnu lékaře. Jednalo se však o to, že původní lékař, který vám prováděl první zákrok, vám je povinen v případě, že jeho vinou zákrok nedopadl podle očekávání, bezplatně dát vše do pořádku. Kdybyste ale změnil lékaře, musel byste za jeho služby znovu zaplatit a po původním lékaři byste pak mohl vymáhat vynaložené peníze, příp. další finanční odškodnění.

V případě, že nejste spokojen s postupem lékaře/výsledkem jím provedené léčby, můžete si stěžovat u jeho nadřízeného, případně přímo u České lékařské komory (u ČLK je nutné, abyste stížnost podal do 1 roku ode dne, kdy došlo k chybnému jednání lékaře). Paralelně můžete také podat žalobu k civilnímu soudu - věcně a místně příslušný bude v tomto případě okresní soud v místě sídla nemocnice/lékařské ordinace. Ve vašem případě by bylo asi dobré učinit obojí. Doporučujeme vám obrátit se na advokáta, který vám pomůže formulovat žalobu a bude vás při soudním řízení zastupovat.

Přejeme vám mnoho štěstí.

Vaše Férová nemocnice.

2.5.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS