Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Promlčení nároku na náhradu stížení společenského uplatnění

Dobrý den, v prosinci 2009 jsem měla školní úraz ruky, který byl léčený na chirurgii do konce roku 2009. Následně mě ruka stále bolela, tak jsem byla zaslaná na ortopedii, kde následně (červen 2011) byla nutná operace, protože běžná léčba rehabilitacemi nezabrala. Zůstaly mi trvalé následky a nyní se snažím od pojišťovny, kde je škola pojištěná, dostat náhradu ztížení společenského uplatnění. Na jaře loňského roku jsem dávala svému lékaři formulář na vyplnění, ale jemu to trvalo více než půl roku. Poté mi pojišťovna řekla, že je to špatný formulář a dali mi nový, vyplnění lékařem opět trvalo dlouhou dobu. Nyní je to formulář správný, ale likvidátorka mi tvrdí, že je nárok promlčený. Jak to tedy s tím promlčením? Děkuji za odpověď.

michaelast

Odpověď:

Dobrý den,

promlčecí doba u ztížení společenského uplatnění činí dva roky od doby, kdy se Váš zdravotní stav ustálil. Za ustálený se považuje zdravotní stav až po skončení kontinuálně probíhající léčby.

Z Vašeho dotazu se zdá, že jste byla kontinuálně léčena nejprve rehabilitací a poté na operaci, není jisté jestli jste se léčila i po operaci, tedy po červnu 2011. Zda probíhalo léčení kontinuálně od roku 2009 až do června 2011, případně ještě déle, nemůžeme jako právníci posoudit (jedná se o lékařskou otázku), navíc bez podrobnějších informací o tom, jak probíhalo léčení. V soudním řízení toto posouzuje znalec. Více informací se dozvíte zde.

Pokud by ustálením léčby byla považována oprace v červnu 2011 a tímto dnem začala běžet promlčecí doba, k promlčení by došlo v červnu 2013. Pokud však jste ještě byla následně léčena, je možné, že promlčecí lhůta ještě běží. V tomto případě lze podat žalobu na náhradu za ztížení společenského uplatnění. Pokud se pustíte cestou vymáhání náropku u soudu, doporučujeme Vám poradit se s advokátem. Advokáta zabývajícího se medicínským právem můžete nalézt v Seznamu advokátů vedeném Českou advokátní komorou.

Můžete také podat stížnost na lékaře u České lékařské komory (více o stížnostech zde).

Vaše Férová nemocnice

 

3.7.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS