Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Problém u zubařky

Dobrý den. Stala se mně taková nepříjemná věc. Byla jsem u své zubařky nechat si spravit kaz, který byl pod nástavbou. Jednalo se o dvojku vlevo. Lékařka, když sundávala nástavbu, bohužel vytrhla i dva zuby - jedničky, na kterých taky nástavba byla nasazená. Po spravení zubu mi ji nasadila zpět na ty dvojky, ale tak nešťastně, že je mám nasazené až u vrchního rtu, navíc jednička na nástavbě je ulomená, takže to je ostrá hrana a bolí to. Nehledě na to, že se tam pořád dostávají kousky jídla a je to hodně nepříjemné. Teď hrozí, že když bude sundávat nástavbu znovu, vytrhne mi i dvojky a pak už se nebude na co nástavba nasadit. Zajímalo by mě, jestli paní doktorka pochybila a jestli budu muset vše, co bude následovat platit - novou nástavbu, atd. Jsem invalidní důchodce a takové prostředky, abych mohla zaplatit tisíce, nemám. Můžete mi prosím poradit, co dělat? Děkuji

Odpověď:

Dobrý den,

jsme pouze právníci zabývající se zdravotnickým právem, takže nejsme bohužel schopni posoudit, zda Vaše lékařka při zákroku pochybila. To může zhodnotit pouze lékař.

Pokud tedy chcete zjistit, zda k pochybení lékařky došlo, doporučujeme Vám, abyste si nejprve vyžádala u lékařky kopii své zdravotnické dokumentace. Na to máte zákonný nárok. Tuto dokumentaci následně můžete konzultovat s jiným, nezávislým stomatologem. Ten by Vám měl být chopen říci, zda lékařka pochybila.

Pokud by se prokázalo, že lékařka pochybila a Vám tímto pochybením vznikla škoda na zdraví, bude lékařka povinna Vám mimo jiné nahradit také účelně vynaložené náklady na léčení. To znamená, že byste sice zřejmě musela za novou nástavbu a další spojené úkony zaplatit, ale veškeré zaplacené peníze byste poté mohla vymáhat po lékařce. A to nejprve mimosoudně, a pokud by k mimosoudnímu vyrovnání nedošlo, tak i soudně.

Bližší podrobnosti o náhradě škody na zdraví naleznete na stránkách Férové nemocnice v sekci Postup při nespokojenosti pacienta --> Často kladené dotazy, zejména otázky „Jaká jsou pravidla pro náhradu škody?“ a „Jak se stanovuje výše náhrady škody?“. Sekci naleznete zde.

Vaše Férová nemocnice

6.12.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS