Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Převedení na jinou práci

Dobrý den, v mládí jsem utrpěla úraz, který mi částečně omezil funkci levé ruky. Při práci v kanceláři mi to nevadilo, ale nyní firma snižuje stavy pracovníků a chce mě přesunout do výroby. Jak se můžu bránit nebo jakým způsobem získám potvrzení o změně pracovní schopnosti, neboť práci ve výrobě nejsem schopná vykonávat. Děkuji předem za odpověď.

Danča

Odpověď:

Dobrý den,

převést na jinou práci než kterou má vymezenou v pracovní smlouvě může zaměstnance zaměstnavatel jednostranným rozhodnutím převést pouze ze zákonem stanovených důvodů. Mezi tyto důvody však nepatří snižování stavu pracovníků. Zaměstnavatel má však povinnost přihlížet ke zdravotnímu stavu a schopnostem zaměstnance.

V takovém případě je tedy jediná možná cesta, jak zaměstnance převést na jinou práci, dohoda se zaměstnancem na změně pracovní smlouvy. Jelikož se jedná o dohodu a tedy o dvoustranný právní úkon, musí být k tomu dán váš souhlas. 

I v případě, že by vás na jinou práci převedl nebo byste podepsala s takovým převedením souhlas, je dodatečně možné nechat se převést znovu zpět na administrativní činnost na základě lékařského posudku. Tento lékařský posudek musí dokládat, že jste vzhledem k pracovnímu stavu dlouhodobě neschopná pracovat ve výrobě.

V každém případě vám doporučujeme opatřit si pro zaměstnavatele zdravotní posudek od vašeho lékaře, který má o vašem zdravotním stavu patřičné znalosti (pravděpodobně praktický lékař).

Vaše Férová nemocnice

16.4.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS