Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přetrhané vazy v kotníku a zanedbání péče

Dobrý den,

koncem listopadu 2012 jsem si špatným došlápnutím poranil kotník. Po třech dnech silné bolesti (vzal jsem si dovolenou a zůstal doma, nebylo možné na nohu ani došlápnout), jsem se vydal k chirurgovi do místně příslušné polikliniky a popsal jsem mu uvedené problémy.

Lékař mě poslal na RTG, na jehož podkladě rozhodl, že se jedná o podvrtnutý kotník. Kotník mi z jedné strany namazal mastí, tzv. „višňák“ Zůstal jsem doma na neschopence další týden. Po týdnu se můj stav nezměnil, což jsem lékaři při kontrole oznámil a opakovaně jsem ho o tom informoval při každé další kontrole. Lékař mi oznámil, že se nedá nic dělat, že to prostě podvrtnuté kotníky dělají.

Až při poslední kontrole, kdy jsem ho informoval, že kotník každý večer oteče a je horký, mě poslal na ortopedii (ve stejném zdravotním zařízení). Tam mi pořídili nový RTG. Na tomto RTG mi ortopedička objevila ostruhu na patě a přisoudila problémy s kotníkem právě této ostruze. Následně mi vystavila recept na ultrazvuk (10 opakování) a poukaz na ortopedické vložky.

Ultrazvuky jsem absolvoval, vložky si pořídil a poctivě je nosím, nicméně ani jedno ani druhé nezabralo. Kotník byl stále bolestivý, večerní otoky a horkost neustupovaly. Následně se přidala každý večer i mírně zvýšená teplota. Rozhodl jsem se tedy navštívit jiného lékaře, také ortopeda. Ten mě po vyšetření informoval, že se jednalo od začátku o přetrhané vazy, kotník měl dle jeho názoru být okamžitě fixován a to minimálně na 6 týdnů. Současně mě informoval, že je již pozdě uvést vazy do původního stavu bez následků. Předepsal mi léky (Voltaren Rapid tablety), navrhl mi injekce pro zmírnění bolesti a doporučil používat na kotník ortézu, nicméně mě upozornil, že bolest bude ještě několik měsíců přetrvávat a doživotně budu mít se špatně léčeným kotníkem problémy.

Jsem toho názoru, že ze strany lékařů polikliniky došlo k pochybení, že chirurg i přes mé upozornění na přetrvávající problémy reagoval až velmi pozdě. Ani poté nebyla ortopedička s to odhalit pravý důvod problémů. Tímto jednáním došlo k chybné léčbě mého kotníku. Vzhledem k tomu, že jsem aktivní člověk a v podstatě již 4 měsíce nemůžu téměř nic, než dojít do práce a domů, začíná to mít dopad i na moji psychiku.

Rád bych Vás tímto požádal o vyjádření, zda se jedná či nejedná o zanedbání péče a zda je postup polikliniky žalovatelný.

 

Děkuji.

Hemzic

Odpověď:

Dobrý den,

v naší internetové poradně bohužel nepracuje žádný lékař. K tomu, aby se určilo, zda se jednalo či nejednalo o zanedbání péče, je potřeba posouzení lékaře z příslušného oboru zdravotnictví. Najděte si lékaře, kterému důvěřujete a prodiskutujte s ním svou situaci. K tomu si můžete vyžádat svou zdravotnickou dokumentaci.

Na postup lékařů můžete podat stížnost k České lékařské komoře. Pokud se jedná i o lékaře zaměstnané v nemocnici, můžete podat stížnost k vedení nemocnice či k jejímu zřizovateli. Ve stížnosti přesně popište svou situaci.

Pokud se rozhodnete lékaře žalovat, můžete podat žalobu na náhradu škody. Doporučujeme vám, abyste si v případě, že polikliniku budete chtít žalovat, našel advokáta, který se specializuje na zdravotnické právo. Více o soudním řešení sporů naleznete zde.

Před soudním řízením byste se mohl nejprve pokusit s nemocnicí mimosoudně vyrovnat v tzv. mediačním řízení. Více o mediacích naleznete zde.

Vaše Férová nemocnice

3.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS