Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Přeprava pacienta zpět po ošetření

Dobrý den,
pracuji v domově mládeže při střední škole, kde jsou žáci ve věku 15 - 20 let. Chtěl bych znát povinnost lékařské pohotovosti, která se týká přepravy pacienta. Konkrétní případ: 17-letá dívka si podvrtla kotník, zavolali jsme  linku 155, která ji převezla do nemocnice k ošetření. Zpět ji odmítli přivézt, i když při odvozu řidič slíbil její dovoz zpět. Problém je v tom, že vychovatelka pro ní jet nemůže, rodiče bydlí 100 km od domova mládeže a stalo se to večer. Jak se má dostat zpět, když má na noze dlahu, dostala berle. Kdo je zodpovědný za to, aby se v pořádku dostala zpět do domova mládeže ?
Můžete mi prosím podat bližší informace, jak postupovat v podobných případech a co můžeme ohledně přepravy pacienta požadovat ?


Prosím o odpověď a případně odkaz na vyhlášku, kde se mohu dočíst více informací.


Děkuji.

dmszes

Odpověď:

Dobrý den,

doprava sanitkou na náklady zdravotního pojištění je výhradně určena pacientům, kteří nemohou z vážných zdravotních důvodů cestovat hromadnou dopravou nebo osobním autem. Na sanitku domů není automaticky nárok jen proto, že sanitka pacienta do nemocnice přivezla. Zda má pacient nárok na hrazenou dopravu vozidlem zdravotnické služby, určuje ošetřující lékař, a to s ohledem na zdravotní stav pacienta. 

Touto problematikou se zajímá zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a upravuje ji poněkud nekonkrétně, a to tak, že nechává otázku vhodnosti nařízení hrazené dopravy na individuálním posouzení. Pokud lékař posoudí, že pacientův stav převoz vozidlem zdravotnické služby nevyžaduje je možné o převoz zažádat, ale v takovém případe jej musí hradit. Nemusíte se obávat, že nemocnice bude vymáhat náklady na dopravu po DM, ale dopravu hradí pacientka, respektive její rodiče.

Odpověď na otázku, kdo je zodpovědný, za to aby se dostala dívka zpět do domova mládeže stanoví zákon o rodině, který říká, že za nezletilé děti odpovídají rodiče. Také provozní řád DM by měl stanovit povinnosti vychovatelů v případě poranění mladistvého.

Vaše Férová nemocnice.

3.7.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS