Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Právo na odškodné

Dobrý den, moc prosím o radu. Dcera ležela v nemocnici, dostávala kapačky, ale stalo se to, že jak dceru propustili z nemocnice, tak ji v žile nechali kanylu a zapomněli ji vyndat ven. Tak jsme jeli hned druhy den do nemocnice a na chirurgii ji to operativně vyndali ven ze žily a udělali ji podvaz žil. Neváhali jsme a okamžitě jsme jeli na ředitelství, tam už vše věděli a začali se s nami bavit o mimosoudním finančním vyrovnáni. Dcera se už dva měsíce léčí a chodí na rehabilitace. Mezi dobou léčení se ji v raně paže předloktí udělala infekce a zánět šlach. Dcera se léčí již dva měsíce a na ředitelství nám řekli, že bude odškodněna, až skončí její doba léčení. Prosím o radu kolik má dcera nárok na odškodné a na co vše má nárok. Moc vám děkuji.

dloho

Odpověď:

Dobrý den,

obecně lze nároky na škodu na zdraví vůči nemocnici lze rozdělit na náhradu:

  • bolestného a náhradu za ztížení společenského uplatnění (podle tabulek),
  • ztráty výdělku (v případe vaší dcery se teda neuplatní)
  • nákladů spojených s léčením (např. léky, pomůcky, doprava k lékaři atd.)

Uvádíte, že nemocnice je ochotna jednat o mimosoudním finančním vyrovnání. Je však nutné dát si pozor na promlčecí lhůtu, která je u škod na zdraví dvouletá a začne běžet ve chvíli, kdy se pacient dozví o škodě a o tom, kdo za ni odpovídá. Po uplynutí této lhůty totiž nelze nárok s úspěchem vymáhat u soudu. To je také důvod, proč je v případě neúspěchu u mimosoudního jednání nutné se včas obrátit na soud.

Jak zjistíte, kdy začala běžet promlčecí lhůta? Podle judikatury se poškozený dozví:

  • o tom, kdo za škodu odpovídá tehdy, když zjistí skutečnosti rozhodné pro vymezení odpovědného subjektu (vůči komu má náhradu škody uplatňovat)
  • o škodě tehdy, když zjistí skutečnosti, z nichž lze dovodit vznik škody a orientačně (přibližně) i její rozsah (tak, aby bylo možné případně též určit alespoň přibližně výši škody v penězích).

U jednotlivých nároků se tedy lhůta může lišit. Sledovat lhůty je důležité pro případ, že by nemocnice sice chtěla vyřešit nárok mimosoudně, ale jednání by nakonec dopadlo neúspěšně a nemocnice by vám nic nevyplatila, aby jste pak měli šanci uplatnit nárok ještě u soudu. Pokud nemocnice uznává své pochybení a dohodnete si s ní i výšku odškodného, měli byste ji požádat, aby váš nárok písemně uznala s uvedením důvodu a výše. Pak vám nebude hrozit to, že když nemocnice nezaplatí a pak uplatní námitku promlčení, odškodnění vám soud nepřizná.

Výše odškodného se určuje dle konkrétních okolností, sice existuje vyhláška o odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění, bodové ohodnocení však stanovuje lékař. Vás zřejmě zajímá výše právě kvůli tomu, aby jste si mohli ve vyjednávaní s nemocnicí stanovit přiměřenou výši odškodného. Jenom pro ilustraci, můžete se podívat na tento odkaz, kde jsou uvedené příklady odškodnění některých trvalých následků. Doporučujeme vám však poradit se s lékařem, nebo obrátit na advokáta, který se zabývá zdravotnickým právem, aby vám mohli říct, jaké odškodné by vám mělo příslušet podle následků na zdraví vaší dcery. Postup, jak najít advokáta, který se zabývá zdravotnickým právem, lze najít zde.

Vaše Férová nemocnice

7.11.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS