Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Právo na informace

Dobrý den,

prosím o radu. Maminka byla zbavena právní způsobilosti, žila v DD, opatrovník byl úřad soc.péče. Po jejím skonu, ve kterém navíc jsou zjištěny rozpory a chceme nechat přošetřit možné pochybení RZ, už pro vyjádření nezávislých lékařů. V DD nám však odmítají písemně podat přesné odpovědi na naše dotazy, např. proč nebyla opět přivolána RZS, která odmítla převoz k hospitalizaci, když se stav zhoršil nauzeou a další. Prý to mohou sdělit jen ČLK. Je to pravda, že nám nemusí přesně popsat co se dělo, když jsme je o zodpovězení písemně požádali? Jak to může spadat pod zdravotní oblast, jak tvrdí, když byla v péči sice sester, ale v domově důchodců, tedy sociální?

Dále prosím, kam přesně směřovat stížnost na ČLK, když se jedná o RZS Ústec.kraje a její oblastní středisko. Velice děkujeme za pomoc.

Amy

Odpověď:

Dobrý den,

prvně se omlouváme za opožděné vyřízení vašeho dotazu a doufám, že i přesto se vám podaří domoci se kýženého výsledku.

Na základě zákona o svobodném přístupu k informacím má daný domov důchodců povinnost vám informace poskytnout, pokud se tak nestane, můžete podat stížnost podle § 16a tohoto zákona ve lhůtě 30 dnů od doručení sdělení o tom, že to nespadá pod jeho působnost - tedy že tyto informace mohou sdělit jen ČLK. Bohužel vám tato lhůta již uplynula, ale doporučujeme podat opět žádost o poskytnutí informace, opět písemně a odkázat se na povinnost poskytovat informace. Pokud ani tentokrát vám DD nesdělí to, co požadujete, stížnost podáváte právě k DD a rozhoduje o ni nadřízený orgán. Bohužel informace o samotném vyšetření nespadají do této informační povinnosti.

Vzhledem k tomu, že vaše maminka byla zbavena způsobilosti k právním úkonům, tak bohužel  nemáte právo na přístup ke zdravotnické dokumentaci vaší maminky, toto právo má určený zákonný zástupce, zde tedy opatrovník - odbor (úřad) sociální péče. V takovém případě můžete dát podnět tomuto úřadu, aby si dokumentaci vyžádal a zjistil, zda nedošlo k pochybení lékařů.

Navíc můžete podat trestní oznámení pro neposkytnutí pomoci podle §150 Trestního zákoníku za předpokladu, že vaše maminka jevila známky vážného onecmocnění, byla v nebezpečí smrti nebo jevila vážné poruchy zdraví.

Co se týče pochybení lékařů, můžete podat různé druhy stížností, které najdete na našich stránkách, včetně jejich vzorů. U stížnosti k ČLK je potřeba tuto stížnost podat do jednoho roku od pochybení. Stížnost můžete směřovat ať už k okresnímu (obvodnímu) sdružení ČLK či přímo revizní komisi ČLK. Zde můžete najít okrasní/oblastní střediska ve vašem městě.

Vaše Férová nemocnice

1.4.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS