Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pozdě zjištěná diagnóza a následky na zdraví

Dobrý den, moje sestra měla minulý rok zdravotní problemy, a proto byla vyslána na různá vyšetření. Vyšetření jí prováděli v našem městě, ovšem na nic jí nepřišli. Problémy po roce neustupovaly a její PL ji poslal na hematologii, kde ji p. doktorka poslala ihned do nemocnice do Brna, kde jí po několika vyšetřeních zjistili, že má Hodgkinův lymfom (nádorové onemocnění) v tom nejvyšším stupni a taky se přišlo na to, že v nemocnici v našem městě ji vyšetření neudělali kompletní.Takže již před rokem ji mohla být stanovena diagnóza a dnes mohla být i zdravá. Tak bych se chtěla zeptat, jestli je rozumné se soudit a popř. vysoudit odškodné. Děkuji za odpověď, hezký zbytek dne.

Odpověď:

Dobrý den,

ve Vašem případě se jedná o podezření na zanedbání péče ze strany lékařů. V naší poradně je odpovědí na podobnou situaci celá řada - Mozková mrtvice po operaci, Zhoršení zdravotního stavu po chemoterapii, Poškození mozku po narkóze, Postup při nesprávné léčbě, Šance na úspěch při žádosti o odškodnění. Teď jsme zodpovídali velmi podobný dotaz například zde.

Z toho, co píšete, nemůžeme jako právníci dovodit, zda skutečně došlo k pochybení, které je možné prokázat u soudu. Proto doporučujeme, abyste se obrátily na znalce v oboru lékařství, který by se vyjádřil, zda skutečně mohla být sestra zdravá, nebo její zdravotní stav lepší, pokud by diagnóza byla od počátku stanovena správně, a zda tato diagnóza už tehdy mohla být na základě tehdejších poznatků lékaře stanovena.

Teprve, pokud budete mít jistotu, že můžete prokázat pochybení, pak je vhodné se obrátit na soud. K tomu budete potřebovat služby advokáta, nejlépe takového, který se zaměřuje na zdravotnické právo. Můžete se pokusit vyžádat si odškodné i mimosoudně.

Vaše Férová nemocnice

10.8.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS