Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Postup

Dobrý den,

po přečtení pár článků o vaší činnosti se na vás také obracím s prosbou o pomoc. Vidím, že dokážete pomoci, tak snad pomůžete i mně. Sice se zatím nesoudím,ale už nevím na koho se obrátit . Od roku 2010 jsem v pracovní neschopnosti, v roce 2011 jsem prodělala operaci páteře. V současné době jsem v lázních.

Operace, kterou mi v jedné nemocnici odmítli provést, proběhla až ve FN Motol. Byla mně prodloužena podpůrčí doba o 3 a následovně o 2 měsíce s tím, že mně tato bude ukončena 2.4.2011.

Jsem dělnice, zvedám těžké věci. Posudková lékařka mně doporučila změnu práce-mám si najít něco lehčího. Je mi ale 53 let a po takové operaci, jakou jsem prodělala, se dříve dával na rok plný ID/dneska stupeň 3/. Mimo jiné jsem také diabetik, špatně mně funguje štítná žláza a jsem po operaci kolene-prasklá chrupavka pod čéškou. Práci hledám, nikdo však nemá zájem, protože je problémem můj věk a zdravotní stav.

Budu si žádat  ID, ale potřebuji pomoc, jak a kde se dovědět, na co mám nárok! Budu v pracovní neschopnosti, ale bez peněz, než mně dojde závěr z ČSSZ. Nechci přistoupit na 1.tupeň ID, ale v případě, že by to tak dopadlo, nevím, jak dál postupovat.

Sice jsem stále vedena jako zaměstnanec, ale práce odpovídající mému zdravotnímu stavu zde není. Proto nevím, zda dát výpověď a jít na ÚP. Slyšela jsem však, že se tím krátí podpora v nezaměstnanosti a také bych prý přišla o odstupné u zaměstnavatele.

O ID si jdu zažádat 22.2.2012 - od 21.2.jdu na první vyšetření ohledně dalších diagnóz, které mám přiložit. Poslední výsledek budu mít 19.3. Potom všechny tyto výsledky odevzdám obvodnímu lékaři a budu čekat na ortel.

Je tento postup v pořádku?

Zdravím a děkuji

 

 

BP

Odpověď:

Dobrý den,

co se týče invalidního důchodu a stupně, kterého můžete dosáhnout, tak není v našich možnostech to posoudit a toto rozhodnutí závisí na posouzení lékaře. Nicméně stupně invalidity a výše invalidního důchodu se rozlišují takto:

  1. invalidita prvního stupně – pracovní schopnost poklesla nejméně o 35 %, nejvíce o 49 %,
  2. invalidita druhého stupně – pracovní schopnost poklesla nejméně o 50 %, nejvíce o 69 %,
  3. invalidita třetího stupně – pracovní schopnost poklesla nejméně o 70 %.

Zároveň je nezbytné, aby tento dlouhodobý zdravotní stav trval déle než rok a byla splněna podmínka pojištění, u vás v délce minimálně pěti let. Další podrobnosti by vám měla sdělit Okresní správa sociálního zabezpečení.

V případě, že nebudete souhlasit s uděleným stupněm invalidního důchodu, máte možnost podat do 30 dní ode dne oznámení rozhodnutí písemnou námitku u orgánu sociálního zabezpečení, který rozhodnutí vydal. Poté existuje možnost podat žalobu ve správním soudnictví. Na toto podání máte 2 měsíce od doručení správního rozhodnutí a v takovém případě vám doporučujeme obrátit se již na advokáta.

K otázce, týkající se výpovědi a odstupného, tak informace, že se vám může zkrátit podpora v nezaměstnanosti a že přijedete o odstupné v případě, že podáte sama výpověď, jsou pravdivé. Proto vám podání výpovědi vyloženě nedoporučujeme. Je povinností zaměstnavatele, aby vás převedl na jinou práci, pokud nemůžete dále svou dosavadní práci vykonávat.

Píšete, že vám podpůrčí doba končí k 2.4.2011, předpokládáme však, že se jedná pouze o uvedení nesprávného roku, tedy 2012. V případě, že vám bude přiznán invalidní důchod, tak v den, kdy vám bude tento invalidní důchod přiznán, vám končí zároveň podpůrčí doba. Nezůstanete tak bez jakýchkoliv finančních prostředků.

Jestliže máte obavy o vaši finanční situaci mezidobí, kdy již nebude běžet podpůrčí doba a zároveň nebude rozhodnuto o přiznání invalidního důchodu, je vhodné, abyste se vy sama přímo informovala v klientském centru Okresní správy sociálního zabezpečení ohledně dalšího možného postupu (seznam OSSZ zde).

Na krajské pobočce Úřadu práce můžete po uplynutí podpůrčí doby požádat o pomoc v hmotné nouzi, kterou může být:

  1. Příspěvek na živobytí
  2. Doplatek na bydlení - podmínkou je získání příspěvku na živobytí
  3. Mimořádnou okamžitou pomoc

Přiznání této pomoci a jejích jednotlivých částí je možné za určitých podmínek, které vám sdělí příslušný Úřad práce. Zároveň můžete taktéž žádat dle zákona o sociální podpoře o příspěvek na bydlení.

 

Vaše Férová nemocnice

5.3.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS