Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Podezření na zanedbání péče po úrazu pacienta

Dobrý den, před měsícem můj kamarád vypadl ve spánku z okna v prvním patře (4,5m) našeho domu, já jsem ho vezla do nemocnice. Na pohotovosti udělali rentgen ruky, protože zlomená kost byla viditelná již přes kůži. Zjistili tedy zlomeninu pažní kosti v krčku. Doktor ale na pacienta za celou dobu nesáhnul, neudělal pohmatové vyšetření. Pouze se zeptal, zda ho něco nebolí. Takže takové vyšetření od stolu. Následně byl kamarád přijat do nemocnice s tím, že se mu hned druhý den bude věnovat neurolog a udělají mu dodatečná vyšetření, s tím že skoro pět metrů není žádná sranda. Tento slib ovšem nedodrželi, operace ruky 2. den po přijetí, 5. den po přijetí byl propuštěn. Po cca týdnu v domácím léčení zjistil, že po delším procházce chodí nakřivo. Na vlastní žádost tedy prodělal rentgen zad.... výsledek zlomený obratel a vychýlená páteř, měsíce rehabilitace. Můj dotaz je tedy takový, vyplatí se podávat stížnost k lékařské komoře? Co by taková stížnost měla obsahovat, máme náhodou i vyfotografované modřiny po celém těle, je vhodné je přiložit, jako příklad toho, že vyšetření bylo neúplné, tedy že nebyly rentgenované oblasti očividně zhmožděné? Pro úplnost dodávám, že stížnost budu sepisovat já, protože dotyčný není Čech a jeho manželka je v očekávání. Děkuji za případnou odpověď. S pozdravem a přáním krásného dne Lenka H. F.

Odpověď:

Dobrý den,

na základě zkušeností Vám můžeme říci, že stížnost k České lékařské komoře se podávat nevyplatí. Máte asi 2% šanci, že Vaše stížnost bude shledána oprávněnou. A vzhledem k tomu, že Váš případ se zdá být sporným, co všechno mělo být provedeno za vyšetření, domníváme se, že pochybení shledáno nebude.

Můžete ale napsat dopis (stížnost, návrh na přezkum) vedení zdravotnického zařízení s cílem, aby si z toho vzali ponaučení a v případech dalších pacientů byli pečlivější. K dopisu můžete přiložit, co považujete za vhodné. Stížnost jménem kamaráda sice podat můžete, ale abyste měla jistotu, že se jí budou skutečně zabývat, chtělo by to plnou moc od kamaráda.

Vaše Férová nemocnice

6.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS