Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Podezření na zanedbání péče u pacientky s gynekologickými obtížemi

Dobrý den, chci Vás požádat o odpověď na mou situaci. V září 2009 jsem začala mít bolesti břicha, absolvovala jsem tedy gyn. prohlídku, sono vyš. se závěrem nejasného nálezu s doporučením na CT břicha, ovšem objednávací datum bylo nejdříve za 2 měsíce. Protože se mi bolesti stále stupňovaly, byla jsem 2 x vyš. na chirurgiii i opět gynekologii, měla jsem zvýšené nádorové markry, poslal mě můj gynekolog k hospitalizaci k LPS, event. CT břicha. Ovšem primář daného gyn. oddělení řekl, že hosp. není třeba, vyšetřil mě a se závěrem, že z gyn. hlediska je vše v pořádku, mě nehospitalizoval. Po 2 měsících úporných bolestí mi konečně bylo uděláno CT břicha, byla jsem odeslána do FN Motol, kde mi byla provedena 1. operace /účelně pro dg/ s histologickým závěrem inoperabilní ca vaječníků! Následovala série chemoterapií, 2. operace, další chemoterapie. Myslíte, že primář, který mne nehospitalizoval, pochybil?

Odpověď:

Dobrý den,

těžko předjímat, zda lékař pochybil či nikoliv. I když se může skutečně zdát dle Vašeho popisu, že se jednalo o nedbalost, nejsme znalci v oboru zdravotnictví, ale právníci. Tudíž stanovisko Vám dát nemůžeme.

Doporučujeme Vám obrátit se na znalce v oboru gynekologie a nechat si vyhotovit znalecký posudek, zda byla péče ze strany gynekologa v pořádku. K tomu si ale nejspíš nejdříve budete muset vyžádat kopie zdravotnické dokumentace, které znalec bude potřebovat. Se závěrem znalce se pak případně můžete obrátit na nemocnici a požadovat omluvu či odškodnění. V případě prokazatelného pochybení (znaleckého posudku ve Váš prospěch) je pak možné se obrátit i na soud, pokud nemocnice nebude chtít chybu přiznat. V takovém případě ale není kvůli možnému promlčení třeba s podáním žaloby otálet a je potřeba se obrátit na advokáta.

Co můžete udělat v každém případě, je podat stížnost (žádost o přezkum poskytnuté péče) k vedení zdravotnického zařízení. Na lékaře si také můžete stěžovat u České lékařské komory.

Odkazujeme rovněž na již zodpovězené dotazy v poradně, které řeší situaci, kdy má pacient podezření na zanedbání péče – např. Mozková mrtvice po operaci, Zhoršení zdravotního stavu po chemoterapii, Poškození mozku po narkóze, Postup při nesprávné léčbě, Šance na úspěch při žádosti o odškodnění.

Vaše Férová nemocnice

9.8.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS