Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Podezření na špatnou práci zubaře

Dobrý den, můj zubní lékař mi opravil zub, jednalo se o pětku, u které mi říkal, že mají náchylnost se lámat. Na pravé straně mi proto dal bílou plombu, aby se tak nestalo a tu jsem zaplatila. Ten stejný případ se stal na levé straně, ale tam mi dal amalgánovou. Zhruba po dvou měsících se mi zub zlomil a teď si musím nechat udělat korunku za 5 tis. Zajímalo by mě, zda to nebyla jeho vina. Říkala jsem mu, že se mi zdá nová plomba příliš vydlabaná, takže jsem tam měla větší díru, když jsem se zeptala proč mi tam nedal bílou plombu, tak mi bylo řečeno, že mi tam dal sice tmavou, ale nějakou lepší. Celkově nejsem s jeho prací nespokojena a chci přejít k jinému lékaři, ale chtěla bych vědět jaké mám práva, abych zbytečně neplatila znova to samé. Vždy jsem chodila k lékaři jen na preventivní prohlídky a měla nějaký ten kaz, ale od té doby co chodím k tomuto lékaři, tak mi stále něco vrtá, pak předělává, protože poprvé to udělal špatně apod. Potřebovala bych celou věc co nejdříve uzavřít, než přijdu o další zuby a plno peněz. Děkuji za vaši odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

v případě, jako je tento, bude pravděpodobně obtížné prokázat jakékoli pochybení lékaře. Prakticky jediné, co můžete udělat, je vyžádat si kopie zdravotnické dokumentace a nechat si je posoudit jiným odborníkem na zubní lékařství. Ten Vám může vysvětlit, proč Vám například lékař dělal opakovaně nové plomby a zda je taková práce se zubním kazem běžná apod. Ale jistě se najde vždy omluva pro postup lékaře v tom smyslu, že se snažil nejprve Váš zub zachránit, ale když se to nepovedlo a zub se zlomil, tak vznikla potřeba vyhotovit korunku, která by vznikla tak jako tak. Takže závěr pravděpodobně stejně bude takový, že lékař nepochybil a že Vám žádnou škodu nezpůsobil. Pokud by Vám ale odborník na základě prostudování dokumentace potvrdil, že postup nebyl správný, mohla byste mít šanci na úspěch při vymáhání škody na zdraví.

Pokud nejste spokojená, můžete změnit lékaře prakticky hned. Pokud ale bude potřeba Vám vyhotovit korunku, pak tuto práci, která není hrazená pojišťovnou, stejně budete muset novému lékaři zaplatit.

Vaše Férová nemocnice

8.11.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS