Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Podezření na lékařské zanedbání péče

Po 8 měsíců jsem měla bolesti v tříslech a také bolesti hýždí, měla jsem dále problémy s kolenem i s páteří. Neurolog mě nechtěl poslat na Počítačovou tomografii (CT) ani Magnetickou rezonanci (MR). To nakonec učinil až po hádce za další 3 měsíce a stejně se na cd z MR v počítači ani nepodíval, pouze konstatoval to co popsali. Dal mi pouze 6 obstřiků (za 50,-kč jeden) i přes moji námitku že toto je léčba bez efektu. Toto bylo v roce 2010.

Do dnešního dne je stav ještě horší,bolesti nadále přetrvávají, běhám po různých vyšetřeních a "doléčuji" vše zanedbané. Jsem vyřazena z různých mých aktivit (plavání, hory, tanec, sex). I pouhá chůze mi dělá  problém. Domnívám se, že normální lékař by měl pacienta, který má 8 měsíců bolesti řádně vyšetřit, případně poslat na další vyšetření,aby se zjistilo, proč bolest přetrvává.

Nesouhlasím s tímto jeho postupem a nemíním do smrti trpět bolestmi a běhat po různých doktorech také nehodlám ve svém volném čase si zajišťovat další léčbu. K tomuto nemuselo dojít, kdyby ten doktor učinil vše hned a bral mé osmiměsíční bolesti a problémy s chůzí v úvahu. Dle jakého paragrafu se v této věci můžu obrátit na soud a žádat finanční odškodnění? A kde najdu někoho, kdo by tento můj zdravotní stav v současnosti byl schopen posoudit? Děkuji za odpověď.

itík

Odpověď:

Dobrý den, děkujeme vám za váš dotaz. Zabývali jsme se jím a nyní se vám pokusíme odpovědět.


V prvé řadě je nám velmi líto, že máte takovéto zdravotní problémy. V případě, že nesouhlasíte s postupem svého ošetřujícího lékaře, máte samozřejmě právo na to, abyste byla ošetřena jiným lékařem. Můžete tedy zajít za kterýmkoliv neurologem který má smlouvu s vaší zdravotní pojišťovnou a nechat se vyšetřit ním, aby váš zdravotní stav posoudil ještě někdo jiný.

Pokud se jedná o otázku zanedbání péče, toto je velmi problematické hodnotit takto "od stolu". Doporučili bychom vám abyste se v případě že chcete podat na lékaře stížnost, případně žalobu na náhradu nemajetkové újmy, obrátila na advokáta, který se specializuje na zdravotnické právo. Ten nejlépe vám bude schopen poradit jak nadále postupovat. Zde je seznam advokátů vedený Českou advokátní komorou.

V případě že chcete podat žalobu na lékaře, jedná se o občansko právní spor a to o újmu na zdraví podle § 13 Občanského zákoníku. Žaloba se podává u příslušného Krajského soudu. Rádi bychom vás upozornili, že v případě že byste podávala žalobu k soudu bylo by vhodné abyste měla zkompletovanou zdravotnickou dokumentaci a v ideálním případě i znalecký posudek, který by posoudil váš zdravotní stav, v opačném případě by bylo dokazování velmi obtížnou záležitostí.

Vaše Férová nemocnice 

1.7.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS