Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Podání stížnosti

Dobrý den,

ráda bych se zeptala, kam nejlépe podat stížnost na místního zubaře, u kterého má již několik lidí podezření, že vrtá i zdravé zuby. Zajímalo by mne, zda stížnost musím podat společně s nějaký podkladem, či zda si příslušný orgán ověří tuto skutečnost sám. S tímto zubařem mám sama osobní zkušenost, ale zuby už mám vyvrtané (sama nevím zda právem či ne, ale nic mě před tím nebolelo), takže se to dá poměrně těžko dokazovat.

Známá zkoušela k tomuto zubaři jít, aby potvrdila mnohá podezření a bylo jí nalezeno údajně celkem 11 kazů. Když se nechala vyšetřit u jiného zubaře, našel jí stěží pouhé dva kazy.

Ráda bych se tedy zeptala jak tuto situaci řešit, a zda musím mít pro stížnosti doložené podklady a pokud ano, jak je možné takovouto situaci doložit.
Předem moc děkuji za odpověď.

Veronika_J

Odpověď:

Dobrý den,

v případě stížnosti je nezbytné, aby tato byla písemná, s uvedeným jménem a kontaktními údaji stěžovatele a obsahovala dostatečné informace, aby mohlo dojít k jejímu vyřízení.

Nejprve byste měla záležitost projednat s vlastním zubařem a v případě, že bude i při dalších vyšetřeních tvrdit velkou kazivost zubů, požádejte kupříkladu o provedení zubního rentgenu, který by měl jeho tvrzení potvrdit, či vyvrátit. Můžete si také vyžádat zdravotnickou dokumentaci a poradit se o zdravotním stavu Vašeho chrupu s jiným zubařem. Bohužel chápeme, že dokazování pochybení je v tomto ohledu velmi problematické. Bylo by kupříkladu vhodné, aby se se stížností připojili i další poškození pacienti.

V každém případě doporučujeme se obrátit se stížností na Českou stomatologickou komoru. Stížnost vyřizuje revizní komise místně příslušné Oblastní stomatologické komory. Je však potřeba tuto stížnost podat do jednoho roku od inkriminované události, při níž došlo k pochybení zubaře.

Existuje taktéž možnost podat stížnost k zdravotní pojišťovně, aby prověřila poskytování zdravotních služeb zubařem, zda odpovídá zdravotnímu stavu pacienta či kupříkladu byly vyúčtovány potřebné výkony.

Vaše Férová nemocnice

10.9.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS