Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pochybení zubařky - dvojí vrtání zubu

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda jsem opravdu musela znovu platit v tomto případě - zubařka mi vrtala zub s kazem pod plombou. Zaplatila jsem tedy poprvé. Až po zákroku jsem byla upozorněna, že kaz byl blízko dřeně, že by mohlo dojít ke komplikacím. Zub od zákroku permanentně bolel, zubařka tvrdila, že to je u hlubších kazů normální, ať tomu dám více času. Když bolel už měsíc a bolesti začaly být naprosto nesnesitelné, neutlumitelné prášky, tak mi zubařka vyčistila kanálky. Řekla, že už tam byl hodně rozjetý zánět dřeně. Za zákrok jsem opět platila. A nakonec jsem platila i za další (definitivní) novou plombu. Nešlo o pochybení lékařky, která měla na začátku situaci jinak vyhodnotit a tedy v rámci "reklamace" zub bezplatně opravit? Připadně alespoň druhou plombu považovat z prvního zákroku za zaplacenou? Zvláštní mi přijde i fakt, že by pojišťovna neproplácela zákrok, který je opravdu nutný.
Předem děkuji za Váš čas.

Liriel

Odpověď:

Dobrý den,

bohužel nejsme schopni posoudit správnost postupu lékařky, protože v poradně nepracují žádní lékaři, ale pouze právníci.

Pokud však máte podezření, že lékařka ve vašem případě zanedbala poskytovanou zdravotní péči, můžete na ni podat stížnost. Stížnost podáváte přímo do jejích rukou, ona se jí však musí ze zákona zabývat a vést o stížnostech proti své osobě evidenci. Tato stížnost není časově limitována a můžete ji tedy podat kdykoliv.

Dále je možné podat stížnost k České lékařské komoře, tuto stížnost však musíte podat do 1 roku ode dne, kdy došlo k chybnému jednání lékařky. Česká lékařská komora může lékařce uložit důtku, pokutu do výše 30 000,- Kč, podmínečné nebo úplné vyloučení z komory.

Více informací o stížnostech naleznete zde.

Dříve než se věc rozhodnete řešit stížností, doporučujeme pokusit se vyřešit problém přímo s dotyčnou lékařkou či jejím nadřízeným. Pokud to nejde nebo to k ničemu nevede, můžete podat oficiální stížnost.

Nárok na náhradu škody či vrácení bezdůvodného obohacení můžete uplatnit u soudu v rámci občanskoprávního soudního řízení. Další informace o soudním řízení naleznete zde.

Vaše Férová nemocnice

20.9.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS