Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pochybení při lékařském zákroku

Dobrý den,

mám 62 let a v září 2012 mi byla provedena katetrizace v nemocnici. Katetrizace se nepovedla protože se katetr zamotal a roztrhl mi zdravou chlopeň a proto mi byl otevřen hrudník a implantovaná mitrálni chlopeň. Po operaci za mnou přišel lékař a řekl mi, co se stalo. Byla jsem v šoku a nedokázala jsem to pochopit. Dodnes se nemohu s touto skutečností vyrovnat.

Lékař mi řekl že by se to nemělo stát ale že se to stalo. Starám se o nevidomého syna, je mu 39 let a od operace mám problémy psychického rázu.

1.zdravotní už podala stížnost na nemocnici ale oni se vymlouvají že nepochybili. Manžel po mé operaci dal výpověď aby se o mne staral a také o mého syna, takže jsme bez finančných prostředků a život se nám změnil. Chci po nemocnici odškodnění za pochybení při výkonu. Prosím vás pomozte mi.
 

roxana

Odpověď:

Dobrý den,

je nám líto, co se Vám stalo.

Doporučujeme Vám následující postup. Nejprve získejte kopie veškeré zdravotnické dokumentace, která souvisí s operací. Zkonzultujte svůj zdravotní stav a svoji zdravotnickou dokumentaci s jiným odborníkem, čímž si zjistíte, zda nemocnice postupovala správně či nikoli a zdali Vam ve zdravotnické dokumentaci něco nechybí. 

Nejlepší cestou, kterou se můžete dále vydat, je snažit se vyřešit situaci domluvou přímo s vedením nemocnice (ředitel, primář oddělení, náměstek). Pokud by to nešlo nebo to k ničemu nevedlo, můžete podat stížnost ke zřizovateli zařízení, nebo k České lékařské komoře (blíže viz Stížnosti).

V případě, že by ani jedno z nabízených řešení nebylo účelné a nebyla Vám nahrazena způsobená škoda, mohla byste se jí domáhat nejprve smírnou cestou prostřednictvím  mediačního řízení, případně podat žalobu na náhradu škody k soudu. Více o mediacích ve zdravotnictví se dočtete zde a můžete se obrátit na Asociaci mediátorů ČR nebo na Unii pro rozhodčí a mediační řízení ČR.  Pokud se rozhodnete pro soudní řízení, je vhodné věc předem konzultovat s advokátem, který se v problematice zdravotnického práva vyzná. Řízení před soudem je obvykle složité a nákladné, a je proto potřeba zvážit i to, jak vysoká škoda vznikla.Vzhledem k tomu, že nárok na náhradu škody na zdraví se promlčí za dva roky ode dne, kdy se poškozený (Vy) dozví o škodě a o tom, kdo za ni odpovídá, bylo by vhodné případnou žalobu podat do září 2014. Doporučujeme se v tomto například obrátit na advokáta, který Vám pomůže tuto situaci zhodnotit, a poradí Vám i v otázce promlčení. Vhodného advokáta naleznete například ve vyhledávacím formuláři České advokátní komory nebo na stránkách Potřebujiprávníka.cz

Přejeme Vám hodně sil, 

Vaše Férová nemocnice

9.7.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS