Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pochybení lékařské péče

 

Dobrý den,

 

žádám Vás tímto o radu či pomoc jakým způsobem, případně na koho se obrátit při řešení situace kolem úmrtí mé manželky.

 

V roce 2004 byla paní na operaci gynekologického rázu, kde ji byl odstraněn nádor. Po ukončení hospitalizace docházela na běžné prohlídky ke svému gynekologovi. Nebyla vedena jako onkologický pacient. Koncem roku 2010 byl diagnostikován opět další zhoubný nádor, kdy jakékoliv pokusy o léčbu selhaly a paní ve svých 47 letech v červnu 2011 zemřela.

Následně jsem požádal o prošetření postupu léčby mé manželky. Sestavená odborná komise odboru zdravotnictví kraje došla k závěru, že došlo k pochybení.

Nynější ředitel nemocnice, kde došlo k operaci se nebrání případnému odškodnění, nicméně požaduje zprávu, zda pochybila nemocnice, či konkrétní lékař.

V této chvíli jsem již bezradný, jak dále postupovat, případně s kým tuto situaci řešit, kdo by mi poskytl pomoc, případně právní radu, zastoupení. Veškerou lékařskou dokumentaci mám k dispozici.

 

Předem moc děkuji za radu či pomoc.

Honza

Odpověď:

Dobrý den,

 

pokud máte k dispozici vyjádření odborné komise oboru zdravotnictví, ze které vyplývá, že došlo k pochybení, mělo by v ní být podle našeho názoru určeno, kdo za ně odpovídá. Pokud tomu tak není, je potřeba si nechat vypracovat znalecký posudek z oboru zdravotnictví, který by měl odpovědnou osobu určit.

Pokud ředitel nemocnice je ochoten odškodnění vyplatit, můžete navrhnout provedení mediačního řízení. Více o mediacích ve zdravotnictví se dočtete zde. Při řešení problému se můžete obrátit na Asociaci mediátorů ČR nebo na Unii pro rozhodčí a mediační řízení ČR

Pokud by na straně nemocnice nebyla vůle se vypořádat, musel byste se obrátit na soud. Soudní řízení může být však velmi komplikované, proto byste se při této cestě měl obrátit na advokáta, který se specializuje na zdravotnické právo. Více o soudních řízení se dočtete zde.

 

Vaše Férová nemocnice

10.4.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS