Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pochybení lékaře a náhrada škody

 

Dobrý den ,

chtěl bych se zeptat ,aby jste byl v obraze o co jde, tak tohle jsem posílal do jedné nemocnice řediteli : 

 

Vážený pane řediteli , 

dne 17.8. 2012 jsem přišel do Vaší nemocnice s úrazem,který se mi stal při zvedání činky v posilovně. V ruce jsem ucítil a uslyšel rupnutí v pravé ruce a posléze nastala v ruce velká bolest. Přesně takto jsem toto citoval ošetřujícímu lékaři na pohotovosti,který mě poslal na ultrazvuk a jeho konečným vyjádření bylo ,že do 2 - 3 týdnů bude ruka v pořádku.S obavami jsem se zeptal jestli sval nemůže být natržený , protože jak je možné že mi v ruce nahlas \prasklo\ a stavba bicepsu se posunula mírně nahoru. Ten odpověděl ,že vše je v pořádku ,doma si to pouze ledujte a mějte ruku v klidu po dobu těch 2 - 3 týdnů. V ruce jsem cítil pořád bolest , proto jsem navštívil svého obvodního lékaře s tím ať mě pošle na vyšetření. Byl jsem poslán na ortopedickou ambulanci v nemocnici Orlové, kde mi po vyšetření už i pouhým pohledem a hmatem zjistili že mám urvaný jeden z dvojce svalu bicepsu. Do cca týdne jsem absolvoval operaci. Nyní jsem stále na nemocenské a se svalem chodím na rehabilitace. Tímto chci shrnout,že Vaše nemocnice mi těžce zanedbala diagnozu a kdybych nenavštívil svého obvodního lékaře k vyšetření, tak by mi mohli v budoucnu nastat omezení - práce , výsledky ve sportu. Rád bych dostal řádného vyjádření proč tahle situace nastala. Pokud na tohle se mnou nebude nikdo reagovat a tuhle věc řešit, nevyhýbám se myšlence tohle řešit soudní cestou, kde doložím všechny lekářské zprávy. 

 

Kam až tahle ta věc může zajít ? Jestli se dá tahle ta záležitost opravdu nějak řešit a jestli bych měl nějakou šanci o peněžní odškodnění ? 

=

Lukáš Barvínek

Odpověď:

Dobrý den,

pokusíme se vám poradit, jak můžete v této situaci postupovat.

Nejprve byste si měl vyžádat zdravotnickou dokumentaci, kterou je vhodné nejlépe konzultovat s odborníkem, s lékařem, kterému důvěřujete. Ten posoudí, zda došlo či mohlo dojít k pochybení ze strany lékařů, a nastíní Vám, nakolik je reálná šance domoci se odškodnění a prokázat případné pochybení a jakou částku jako odškodné žádat. Nejsme lékaři, ale myslíme si, že pokud vám v důsledku špatného ošetření vznikla větší zdravotní újma, šance tu je.

Pokud se domníváte, že při postupu lékaře  došlo k pochybení, v jehož důsledku Vám vznikly zdravotní komplikace a následná škoda na zdraví, je možné podat stížnost (např. k České lékařské komoře) a nezávisle na ní se domáhat se náhrady škody.

Stížnost

Stížností se však nelze domáhat náhrady škody. K tomu slouží jiné prostředky, o nich bude řeč dále. Stížnost lze podat

- vedoucímu zdravotnického zařízení Vašeho lékaře, může jít o ředitele nemocnice, ve které pracuje,
- zřizovateli zdravotnického zařízení, což bývá obvykle krajský úřad, nebo v případě fakultních nemocnic

a nebo České lékařské komoře, a to jako stížnost na postup konkrétního lékaře.

Náhrada škody

O mimosoudní vyjednávání s nemocnicí se můžete pokusit buď sama, nebo s pomocí advokáta, který se specializuje na medicínské právo a který Vám rovněž pomůže odhadnout šance na úspěch. Zastoupení advokátem má pro Vás výhodu v tom, že jednání bude na odborné úrovni a lze očekávat, že i přístup ze strany vedení nemocnice bude uvážlivější.

Pokud chcete jednat sám, můžete žádost o mimosoudní finanční vyrovnání formulovat prostřednictvím dopisu (nejlépe zaslaného doporučeně), ve kterém vylíčíte všechny rozhodné skutečnosti, které ke škodě vedly, odůvodníte rozsah požadovaného odškodnění a případně přiložíte důkazy Vašich tvrzení.

Vzorovou právní formu k takové žádosti k dispozici nemáme, jedná se o dopis, který je v každém jednotlivém případě potřeba odlišně naformulovat. Může se jednat i o formu stížnosti s požadavkem na finanční vyrovnání.

Promlčecí lhůta

Je nutné si dát pozor na promlčecí lhůtu, která je u škod na zdraví obecně tříletá (od účinnosti nového občanského zákoníku dříve byla v takových situacích dvouletá) a začne běžet ve chvíli, kdy se dozvíte o škodě a o tom, kdo za ni odpovídá. Po uplynutí této lhůty totiž nelze nárok u soudu s úspěchem vymáhat. To je také důvod, proč vyjednávat s nemocnicí jen krátce a v případě neúspěchu u mimosoudního jednání je nutné se včas obrátit na soud.

Můžete požadovat finanční odškodnění za způsobenou škodu na zdraví. Můžete žádat i o nároky na náhradu ztráty na výdělku či náhradu za dobu pracovní neschopnosti. I v tomto případě však existuje tříletá promlčecí lhůta, ve které zaniká nárok na případné finanční odškodnění.

Vzhledem k tomu, že podle našich zkušeností nejsou zdravotnická zařízení moc vstřícná k mimosoudnímu řešení sporů a přiznávání odškodnění pacientům, doporučujeme Vám požadovat spíše nižší náhradu škody, než která by Vám jinak příslušela. Je vhodné upozornit zdravotnické zařízení, že takto je dohoda výhodná pro obě strany. Jak se stanovuje výše náhrady škody a z jakých položek se skládá se dozvíte v často kladených otázkách.

Soudní řešení

Pokud nebude možné dosáhnout mimosoudního odškodnění, nemocnice neuzná Vaše nároky, nebo dokonce nebude reagovat, zůstává Vám možnost se obrátit s žalobou na soud. Zde však rozhodně doporučujeme nechat se zastupovat advokátem, jinak se může stát, že kvůli formální chybě nebo neznalosti právní úpravy ztratíte možnost vymoci svůj nárok.

Vaše Férová nemocnice

 

5.4.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS