Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pochybení lékaře

Dobrý den, můj 60 letý tatínek si stěžoval, že se mu točí hlava a není mu dobře, proto jsme vyrazili do nemocnice na pohotovost. Měl kardiostimulátor, takže jsem čekala důkladné vyšetření. Lékař si pročetl tatínkovu dokumentaci a změřil mu tlak. Ten měl v pořádku. Postavil ho a řekl mu, aby zavřel oči a natáhl ruce. Zeptal se, jestli se mu točí hlava. Zhodnotil, že jeho stav není tak vážný. Tím ukončil celé vyšetření a lékař nás poslal domů s tím, aby tatínek víc pil. Byla jsem s ním v ordinaci, takže jsem viděla, co se tam odehrávalo. Na moje argumenty, že tatínkovi je opravdu špatně, vůbec nebral zřetel. Bohužel jsme přijeli domů a tatínek do druhého dne zemřel. Zajímalo by mě jaké má lékař povinnosti, když vyšetřuje takto nemocného člověka a zda máme podat stížnost na lékaře a jeho jednání. Děkuji za odpověď.

emik

Odpověď:

Dobrý den, 

ztráta příbuzného je vždy velmi bolestivá, ale v naší poradně pracují bohužel pouze právníci, takže nemůžeme posoudit, jestli vyšetření probíhalo dle doporučených postupů. Lékař je samozřejmě povinen poskytnou zdravotní péči s nejlepším vědomím a svědomím a nic nezanedbat, avšak je těžké takto na dálku posoudit, do jaké míry byl jeho postup nesprávný, i když to tak na první pohled vypadá. Můžete si vyžádat příslušné části zdravotní dokumentace a obrátit se na nějakého jiného lékaře, kterému důvěřujete a který pracuje v příslušném oboru.

Pokud máte pocit, že lékař při vyšetření pochybil a smrti Vašeho tatínka bylo možné zabránit, můžete podat oficiální stížnost přímo lékaři nebo řediteli nemocnice.

Do jednoho roku od úmrtí můžete podat stížnost i k České lékařské komoře. Důsledkem této stížnosti je, že se prošetří jednání lékaře v disciplinárním řízení a v případě, že bude uznáno pochybení, bude mu uložena pokuta nebo zákaz nadále vykonávat lékařskou profesi.

Dalším mimosoudním řešením, ve kterém můžete nárokovat odškodnění za újmu, která Vám byla tatínkovou smrtí způsobena, je mediace. Více informací o ní najdete v odkazu uvedeném níže.

Pokud se vám tuto situaci nepodaří vyřešit mimosoudně, můžete se obrátit na soud, kde byste mohla podat žalobu na zmíněnou nemajetkovou újmu. Pokud se rozhodnete pro tuto variantu, doporučujeme Vám obrátit se na advokáta, který Vám pomůže s žalobou i v řízení před soudem.

Nejkrajnějším řešením je podání trestního oznámení na lékaře, avšak je třeba zvážit, zdali by byl tento postup ve Vašem případě vhodný. 

Pro řešení sporů stížností klikněte zde.

Pro mediační a mimosoudní řešení sporů klikněte zde.

Pro soudní řešení sporů klikněte zde.

Advokáta zabývajícího se medicínským právem můžete nalézt zde nebo zde

Vaše Férová nemocnice

30.10.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS