Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pochybení lékaře

V únoru 2010 se mi při lyžování stal úraz. Byl jsem ošetřen na ortopedické pohotovosti v okresní nemocnici. Rentgenem zlomenina nebyla prokázána. Po zklidnění mi doporučili magnetickou rezonanci. Několikrát mi vytahovali z kolene krev. Na další kontroly jsem docházel v blízkosti bydliště k soukromému ortopedovi. Během jeho léčby mi magnetická rezonance nebyla nikdy udělána. I přes mé neustálé upozorňování na špatnou stabilitu v koleni a přetrvávající bolesti mi lékař tvrdil, že mám ve svých 45 letech artrózu a píchal mi do kolene placené tišící injekce. Také mi tvrdil, že vazy jsou pevné a operace nutná není. Na základě urazové pojistky jsem byl poslán na přešetření k ortopedickému specialistovi. Ten mi po prvním vyšetření sdělil, že meniskus je poškozený a přední zkřížený vaz s největší pravděpodobností také. Doporučil mi artroskopickou operaci menisku a následně plastiku předního skříženého vazu nebo do 2 let uplnou endoprotézu. Byl jsem v šoku a 2 operace následně za sebou jsem podstoupil ve špičkovém ortopedickém zařízení v jiném kraji. I přesto, že můj soukromý ošetřující lékař tvrdil, že vazy jsou pevné, stabilita dobrá a k ruptuře předního zkříženého vazu nedošlo. V současné době docházím na rehabilitace a koleno není možné plně rozhýbat. I rehabilitační pracovníci o zanedbání lékařské péče hovoří. Dodnes se s kolenem léčím a k soukromému lékaři již raději nechodím. Přestože je některými zřejmě movitějšími lidmi velmi chválen a opěvován.

petruška

Odpověď:

Dobrý den,

nejste-li spokojen s postupem lékaře, máte několik možností, které závisí také na tom, co od zvoleného postupu očekáváte (náhradu škody, potrestání lékaře).

Je nejprve vhodné pokusit se s ním, případně s jeho nadřízeným domluvit, zda pochybení neuzná a nebude ochoten Vás odškodnit.

Nevede-li tento postup k požadovaným výsledkům, je možné podat stížnost. K tomu více informací zde.

Pokud ani tak nejste spokojen, můžete podat žalobu na soud, případně podat na lékaře trestní oznámení k orgánům Policie ČR nebo státnímu zastupitelství. Více informací zde.

Vaše Férová nemocnice

 

 

 

13.2.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS