Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pochybení lékařů

Dobrý den, je možné po celkovém vyšetření srdce, které bylo v pořádku (dle lékařského závěru), aby po převozu na chir. odd. pacient s tímto celkovým vyšetřením druhý den zemřel na tamponádu srdeční? Tento pacient, který se léčil pro hypertenzi, dostal klyzma, a to je při této diagnóze zcela kontraindikováno!!!!

pule

Odpověď:

Dobrý den,

nejprve je potřeba připomenout, že Férová nemocnice se zabývá pouze právním poradenstvím v oblasti zdravotnického práva. Bohužel tedy nemůžeme posoudit čistě medicínskou stránku věci, tj. zda byl daný postup lékařů při léčení pacienta po odborné stránce správný. Pokud ovšem jste toho názoru, že došlo ze strany některého lékaře k určitému pochybení (které pak mělo za následek úmrtí pacienta), máte právo si na daný postup stěžovat, případně podat soudní žalobu.

V případě stížnosti je vhodné pokusit se danou záležitost řešit nejprve přímo s dotyčným lékařem. Následně si pak lze stěžovat k vedoucímu daného zdravotnického zařízení (ředitel nemocnice), případně k úřadu, který dané zařízení zřídil či registroval (příslušný krajský úřad). V neposlední řadě se lze obrátit rovněž na Českou lékařskou komoru, anebo příslušnou zdravotní pojišťovnu. Více informací ke stížnostem včetně jejich vzorů lze najít na našem webu zde.

V případě soudní žaloby je možné věc řešit jednak občanskoprávní cestou, tedy podat žalobu na ochranu osobnosti nebo žalobu o náhradu škody dle občanského zákoníku. Dále by mohl připadat v úvahu i trestněprávní postup - ze strany lékaře totiž mohlo dojít k porušení jeho důležité povinnosti, což by mohlo naplnit skutkovou podstatu některého trestného činu (např. usmrcení z nedbalosti dle trestního zákoníku). V takovém případě je pak možné podat trestní oznámení k orgánu Policie ČR nebo státnímu zastupitelství. Více informací o soudním řešení sporů lze najít na našem webu zde.

Vaše Férová nemocnice

28.11.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS