Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pochybení lékaře

Dobrý den, potřebovala bych radu, jak v tomto případě dál postupovat. V březnu jsem navštívila lékaře, jelikož jsem našla bulku v podžebří, která byla zarudlá i okolo. Druhý den při převazu se lékař drze zeptal, zda nemám ještě jinou bulku neboť tu vyříznutou vyhodil. Zhruba 14 dní jsem chodila na převaz, neboť byli dány do rány drény s betadinou. Navíc jsem brala i antibiotika. Zhruba po 5 měsících jsem opětovně vyhledala lékaře pro stejnou bulku na stejném místě a bolesti v okruhu rány. Vyhledala bych lékaře dříve, ale pro operaci ramene jsem musela bolesti snášet. Aniž by bylo uděláno sono nebo jiná kontrola, lékař opět sáhl po skalpelu a bulku vyřízl a tuto už na histologii poslal. Po více jak 14 dnech sdělil, že histologie píše o cizím tělese ve stylu stehů. Nikdy jsem neměla na tomto místě nic děláno než dávány dreny do rány. Nyní po dvou měsících opět musím vyhledat lékaře (ale jiného) pro bulku na stejném místě a pálení v ráně. Je to velké pochybení lékaře, pro mne to znamenalo bolesti, řezání na těle a psychickou újmu na duši neboť do dnešní doby jsem v nejistotě co se děje a opět podstupovat řez na těle. Nemluvě o tom, že každý převaz jsem musela hradit při vstupu do ordinace. Prosím o radu a pomoc, kam se mohu obrátit, při takovémto pochybení stejného lékaře.

Odpověď:

Dobrý den,

jelikož fungujeme jako právní poradna, nedokážeme určit zda měl lékař povinnost odeslat první bulku na histologii, popř. zda došlo v daném případě k pochybení lékaře. Jestli se však domníváte, že ano, pak bychom Vám prve doporučovali celou záležitost prodiskutovat přímo s lékařem či jeho nadřízeným.

Pokud s jejich vysvětlením (případnou omluvou) nebudete spokojená, doporučujeme Vám vyžádat si zdravotnickou dokumentaci týkající se průběhu léčení a konzultovat průběh s nezávislým lékařem, který posoudí zda skutečně došlo k pochybení lékaře.

Můžete zvážit podání stížnosti k České lékařské komoře nebo k orgánu, který registroval nemocnici (nejčastěji to bývá krajský úřad). Veškeré informace o podávání stížností naleznete zde.  Tyto orgány pak sami posoudí, zda došlo k pochybení ze strany lékaře a popř. vyvodí následky. Nemohou Vám však přiznat odškodné.

Pokud byste zvažovali podání občanskoprávní žaloby, doporučujeme konzultovat postup s advokátem, který má zkušenosti se zdravotnickým právem. Poradí Vám, jak postupovat dál a případně jakou žalobu podat. Takového advokáta v blízkosti Vašeho bydliště naleznete například na stránkách České advokátní komory.

Vaše Férová nemocnice

5.12.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS