Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pochybení lékaře

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co mám udělat s lékařem, který mi před dvěma lety předepsal spray do pusy a do ruky dal příručku. Jedná se o plicního lékaře, který mi nesdělil, co mi je. Já mu již v ordinaci řekla, kolik kouřím denně, a že mám únavový syndrom a deprese, a že na to užívám léky. Nevěděla jsem, proč mi ten spray předepsal, myslela jsem, že mám nějaké pomalejší dýchání. Od dětství jsem měla bolesti na hrudi, chronické bronchitidy, na což mi lékaři říkali, že to nic není. Tak jsem nešla ani ke kontrole k tomu plicnímu. Až po dvou letech jsem k němu šla, stále mě bolí na hrudi a jsem kuřačka 20 cig. denně. Po této druhé návštěvě mi byla dána do ruky znovu příručka, kterou jsem tentokrát přečetla. V nálezu mám napsáno chopn 2 stadium. Lékař mi neřekl, že nesmím kouřit a co mám za nemoc. Co to je za jednání, že lékař neoznámí pacientovi nemoc, a neřekne základní údaje, jak se chovat. To jsem zjistila až na internetu, a z té brožurky, kterou mi ten doktor dal. Kdybych věděla, že mám před dvěma lety chopn, tak přestanu ihned kouřit. Lékař však neřekl nic, jen dal recept a tu knížečku, kterou jsem poprvé vyhodila, protože mi ostatní lékaři povídali, že si vymýšlím nemoci, tak jsem se tím nezabývala. Trpěla jsem už jen depresemi. Kdyby mi to ten plicař řekl, tak bych neužívala léky na spaní a sedativa, která chopn jen podporují. Co mám prosím udělat s takovým lékařem. Jak k tomu přijdu, že mi řádně nesdělí diagnózu vážné nevyléčitelné nemoci a nechá mě dva roky užívat sedativa a o kouření mi neřekl, že přestat musím, že je to vážné. Jen nekouřit, a recept.

Odpověď:

Dobrý den,

způsob, jakým s vám lékař jednal určitě nepatří mezi ty nejvhodnější. Lékař je povinen informovat Vás o Vašem zdravotním stavu a způsobu léčby, informace naleznete zde. Můžete zvážit podání stížnosti, pokud jste přesvědčena, že došlo k pochybení ze strany lékaře.

Nicméně Váš přístup (vyhození brožurky bez jejího přečtení a nedostavení se ke kontrole) se taky nejeví jako nejsprávnější.

Možná by bylo vhodné nejdřív celý problém prodiskutovat přímo z lékařem, popř. nastalou situaci řešit změnou lékaře.

Jestli se však domníváte, že skutečně došlo k pochybení, můžete zvážit podání stížnosti k České lékařské komoře nebo k orgánu, který registroval nemocnici (nejčastěji to bývá krajský úřad).

Veškeré informace o podávání stížností naleznete zde.

Tyto orgány pak sami posoudí, zda došlo k pochybení ze strany lékaře a popř. vyvodí následky

Vaše Férová nemocnice

1.12.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS