Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pochybení lékařů

V roce 2007 jsem byla na operaci se štítnou žlázou. Došlo ke komplikaci - oboustranné poškození nervů s dechovými obtížemi a provedení tracheotomie. Při propuštění byla tracheotomie odstraněna. Pro neustálé problémy s dýcháním mi po devíti měsících byla provedena laterofixace hlasivek. Hlasivky nefungují, mluvím přes kapiláry (nějaké náhradní hlasivky). Dýchání je trochu lepší, ale nesmím rychle chodit, malý kopeček je pro mě veliká zátěž a vyjití do třetího patra je utrpení. 

Také polykání potravy mi dělá problémy a pokud mi zaskočí nastane velké dušení. Problémy se projevily i v sexu. Chodila jsem pouze na foniatrii, lázně mi žádné nebyly nabídnuty. Z lékařů nikdo nepřipustil pochybení. Chodím pravidelně a poctivě na kontroly na ORL a na endokrinologii. Beru pravidelně hořčík, vápník a letrox 100. Bylo mi řečeno, že tento stav již jiný nebude. Chtěla bych se zeptat, zda mám nárok na nějaké odškodné. Tento stav nastal až po operaci, léky si také hradím. Moje psychika se také zhoršila i když se to snažím zvládat s pomocí celé rodiny. Teprve nyní mi dochází, že tohle asi není jen banální poškození, ke kterému může při operaci dojít. Jsem již ve starobním důchodu a mám obavy, aby se můj zdravotní stav ještě nezhoršil s přibývajícími léty.

 

Pavla

Odpověď:

Dobrý den,

jelikož fungujeme jako právní poradna, nedokážeme určit, zda lékaři pochybili. Pokud se však domníváte, že k pochybení došlo, pak bychom Vám prve doporučovali celou záležitost prodiskutovat přímo s lékařem či jeho nadřízeným. Pokud s jejich vysvětlením (případnou omluvou) nebudete spokojená, doporučujeme Vám vyžádat si zdravotnickou dokumentaci týkající se průběhu léčení a konzultovat průběh s nezávislým lékařem, který posoudí zda skutečně došlo k pochybení lékaře.

Postup při podávání žádosti o kopii zdravotnické dokumentaci jsme popsali zde.

Můžete zvážit podání stížnosti k České lékařské komoře nebo k orgánu, který registroval nemocnici (nejčastěji to bývá krajský úřad). Veškeré informace o podávání stížností naleznete zdeTyto orgány pak sami posoudí, zda došlo k pochybení ze strany lékaře a popř. vyvodí následky. Nemohou Vám však přiznat odškodné. To může až soud.

Informace o soudním řešení naleznete zde.

Problémem může být skutečnost, že k pochybení došlo už v roku 2007. Váš nárok na odškodnění může být promlčen a problémy můžou nastat i při prokazování souvislosti mezi pochybením lékařů a Vaším aktuálním zdravotním stavem.

Pokud byste však opravdu zvažovala podání občanskoprávní žaloby, neobejdete se bez konzultace s advokátem, který má zkušenosti se zdravotnickým právem. Ten vám poradí, jak postupovat dál a případně jakou žalobu podat (popř. zda nedošlo k promlčení). Takového advokáta v blízkosti Vašeho bydliště naleznete například na stránkách České advokátní komory.

Vaše Férová nemocnice

22.2.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS