Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pochybení lékařů

Měla jsem údajně rakovinu konečníku, po operaci se mi snažili zachovat konečník, ale bohužel se to nepovedlo. Střevo prasklo a obsah mi vytékal do dutiny břišní, byla jsem asi (podle rod. příslušníků) 8 týdnů v umělém spánku. Během té doby následovaly další operace, celkově 6. Nevím při které, mi byl vinou lékaře, přeříznut močovod anebo močová trubice, ale následkem toho jsem přišla o levou ledvinu. V nemocnici jsem celkem strávila 6 měsíců a to od 17. 1. do 15. 7. 2010. Následovali rehabilitace s pobytem na LDN a dodnes se neumím postavit z vany, učila jsem se chodit, jíst a na rehabilitace chodím dodnes. Nohy mám jak v obvaze, mravenčení v rukou i v nohou až nad koleny. Nemohu chodit do práce, přivydělávala jsem si k důchodu jako prodavačka v kantýně, jelikož dnes to je u důchodců těžko. Prosím o radu, co by se s tím dalo dělat, za se soudit nebo co a jak. Veškerou dokumentaci mám ofocenou.

Odpověď:

Dobrý den,

pokud se domníváte, že k pochybení lékaře došlo, pak bychom Vám prve doporučovali celou záležitost prodiskutovat přímo s lékařem či jeho nadřízeným. Pokud s jejich vysvětlením (případnou omluvou) nebudete spokojená a budete mít zájem o odškodné, můžete postupovat podle odpovědi na obdobný dotaz, který popisuje postup při mimosoudním vyjednávání.

Můžete zvážit podání stížnosti k České lékařské komoře nebo k orgánu, který registroval nemocnici (nejčastěji to bývá krajský úřad). Veškeré informace o podávání stížností naleznete zde.  

Tyto orgány pak sami posoudí, zda došlo k pochybení ze strany lékaře a popř. vyvodí následky. Nemohou Vám však přiznat odškodné. To může až soud.

Informace o soudním řešení naleznete zde.

Pokud byste zvažovali podání občanskoprávní žaloby, neobejdete se bez konzultace s advokátem, který má zkušenosti se zdravotnickým právem. Ten Vám poradí, jak postupovat dál a případně jakou žalobu podat. Takového advokáta v blízkosti Vašeho bydliště naleznete například na stránkách České advokátní komory

Vaše Férová nemocnice

22.2.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS