Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pochybení lékaře při pooperační léčbě

Dobrý den, v prosinci minulého roku můj bratr doma omdlel a při pádu si roztříštil ramenní kloub. Byl hospitalizován a následně mu byla provedena operace - výměna ramenního kloubu. Po operaci byla rána zalepena, ovázána obvazy a ruka zafixována v tvz. křídle. Po 2 dnech byl bratr propuštěn domů a na kontrolu pozván za 3 týdny. Celou dobu měl ránu zalepenou. Po operaci neměl žádné drenáže a nedostal ani antibiotika. Bratra ruka bolela a při kontrole v nemocnici bylo zjištěno, že rána je celá zanícená a lékaři následně odstranili asi 2 litry hnisu. Můj, zcela laický, názor je, že došlo k pochybení při pooperačním léčení. Bratrovi bylo doporučeno podat na tuto nemocnici žádost o odškodnění za zavinění infekce, kterou po operaci dostal. Mám tedy na Vás dotaz, jakou šanci bratr má, aby v nemocnici se svoji žádostí uspěl?

Odpověď:

Dobrý den,

bohužel jako právníci nedokážeme Váš dotaz posoudit z lékařského hlediska (zda došlo k pochybení lékaře či nikoliv). Jakou konkrétní šanci má Váš bratr na úspěch s žádostí o náhradu Vám, takto nemůžeme sdělit (pro takovéto případy je rozhodující dokazování zejména v podobě znaleckých posudků nebo vyjádření nezávislého lékaře)

Ke zvětšení  Vaší šance na úspěch bychom Vám doporučili získat nejprve vyjádření nezávislého lékaře. Po získání tohoto vyjádření byste se měla obrátit na nemocnici a snažit se vyřídit věc mimosoudně. Je možné, že nemocnice nebude příliš ochotna přistoupit na mimosoudní řešení sporu), ale pokud byste se obrátila na advokáta, který se specializuje na medicínské právo, a on byl také přítomen, tak by se Vaše šance znovu zvýšili.

Seznam advokátu naleznete zde

Další informace naleznete v námi zodpovězených podobných dotazech. Zde, zde, zde a zde.

Vaše Férová nemocnice

15.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS