Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odškodnění za oslepnutí na jedno oko

Dobrý den, pochybením léčby jsem loni v srpnu oslepla na oko. Nyní jsem 4 dny po operaci roztříštěné zlomeniny zápěstí, protože mám důsledkem oslepnutí špatnou koordinaci pohybu. Lékařská komora a Ministerstvo zdravotnictví mi nyní oznámilo, že nemocnice v léčbě pochybila a mám žádat o mimosoudní vyrovnání. Prosím o radu, na kolik si mohu ocenit mé postižení.

libusa

Odpověď:

Dobrý den,

mimosoudní vyrovnání je skutečně první a nejjednodušší možností, jak můžete dosáhnout odškodnění. Na zdravotnické zařízení je potřeba adresovat žádost o mimosoudní vyrovnání, ke kterému je nejlepší připojit přesný popis pochybení lékaře, vyjádření nezávislých lékařů, popř. zvážit i pořízení znaleckého posudku. Co se výše náhrady škody týče, za lékařské pochybení můžete žádat náklady spojené s léčením, ztrátu výdělku, bolest a ztížení společenského uplatnění. Rovněž by vám mělo náležet i obdobné odškodnění za zranění, které jste důsledkem oslepnutí na oko utrpěla. Za ztrátu zraku na jedno oko a ztížené společenské uplatnění si můžete nárokovat minimálně 378 000 Kč. Je však možné požadovat i mnohem vyšší častky z důvodů zvláště sníźené možnosti společneského uplatnění a újmy, která vám vznikla. V obdobných případech nejsou v závislosti na okolnostech výjimečné ani sumy blížící se milionovým hodnotám.

Protože však nejsme lékaři a neznáme vaši diagnózu ani přesné okolnosti případu, nemůžeme odhadnout konkrétní nejvyšší částku, kterou si můžete nárokovat. Záleží i od vašeho vlastního hodnocení závažnosti - podstatou mimosoudního vyrovnání je, že se na uspokojivé částce se zdravotnickým zařízením dohodnete. Vřele doporučujeme kontaktovat advokáta zabývajícího se zdravotnickým právem, který Vám poradí s taktikou jednání se zdravotnickým zařízením, probere s vámi, jakou částku si můžete nárokovat a pomůže například s některými formálními náležitostmi. V případě mimosoudního jednání bývají obvyklé nižší částky, než by vám přiznal soud, jednání je však omnoho méně náročné na čas a energii.  Doporučujeme vám tedy pokoušet se problém řešit mimosoudně s pomocí advokáta. Dobrou možností, zejména pokud bude zdravotnické zařízení chtít spolupracovat, ale nebudete se moci uspokojivě dohodnout, je tzv. mediace sporu. Podrobnosti o ní poskytujeme na našem webu.

Pokud vám nebude vyhověno, jako zcela poslední možnosti můžete podát soudní žalobu. Tu je nutné podat zpravidla do dvou let od nezdařené operace. Aby žaloba byla úspěšná, je nutné prokázat, že se lékař dopustil pochybení a toto pochybení zapříčinilo vznik škody, a také prokázat výši vzniklé škody. U soudu bude třeba předložit odborný znalecký posudek. V případě soudního sporu jsou služby advokáta - odborníka na zdravotnické právo již téměr nezbytné.

Vaše Férová nemocnice

11.5.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS