Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odškodnění za chybně provedený zákrok

Dobry den, mam dotaz ohledne spatne provedeneho cisarskeho rezu. Pred dvema lety dcera rodila cisarskym rezem, az nyni po nekolika ultrazvucich se zjistilo, ze rez ji byl proveden spatne a tudiz je velke riziko pri dalsim otehotneni. Uz 3 doktori na to maji stejny nazor, dcera jde jeste na 3D ultrazvuk, ale je to na 99% jiste. Prvni si mysleli, ze by se udelala plastika, ale dnes ji rekli, ze to je tak spatne, ze by to nepomohlo, takze nejspis uz nebude moct mit dalsi dite (leda na svoje riziko). Je mozne v takovem pripade zalovat lekare, ktery rez provedl spatne a zadat nejake odskodneni za takto zpackanou praci?

gabina

Odpověď:

Dobrý den,

odškodné je možné žádat i mimosoudní cestou, nejprve je tedy vhodné pokusit se s daným zdravotnickým zařízením domluvit, protože řízení před soudem je obvykle složité a nákladné. Podporou Vašeho stanoviska může být například zdravotnická dokumentace z absolvovaných vyšetření. Věc je navíc vhodné předem konzultovat s advokátem zabývajícím se zdravotnickým právem.

Na soud se poškozený pacient zpravidla obrací až tehdy, pokud nebyl spokojen s pokusem o mimosoudní vyrovnání. Např. pokud požaduje náhradu škody a nepodařilo se mu se zdravotnickým zařízením dohodnout.

V takovém případě lze podat občanskoprávní žalobu. A to buď žalobu o náhradu škody nebo žalobu na ochranu osobnosti. Zpravidla je vhodné věc předem konzultovat s advokátem, který se v problematice zdravotnického práva vyzná.

Někdy může být pochybení konkrétního zdravotníka nebo zdravotnických pracovníků natolik závažné, že by se mohlo jednat o trestný čin (zejm. ublížení na zdraví z nedbalosti podle § 148 trestního zákoníku). Pak je možné podat trestní oznámení k orgánu Policie ČR nebo státnímu zastupitelství.

Podrobnější informace můžete nalézt zde.

Vaše Férová nemocnice

13.2.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS