Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odškodné za pochybení lékaře

Dobrý večer, 30.9.2010 jsem podstoupila operaci lupavého palce. Měsíc jsem byla na neschopence.Za tuto dobu jsem byla 5x na kontrole. Vždy jsem si stěžovala, že palec není OK, bolí, je necitlivý a hlavně ho nemohu ohýbat.Lékař vždy reagoval stejně, že mám být trpělivá. Když jsem se zeptala na rehabilitaci odbyl mně slovy, že ohýbat palec si mohu doma.Od 2.11. chodím do práce a ruka stále není vpořádku. Zprávu jsem si vyžádala u sestra a v ní jsem se dočetla, že bolesti jsou tolerovatelné a pohyb palce plný, což nebyla pravda. 8.11. jsem navštívila jiného lékaře a 3.12 jdu opět na zákrok. Bude provedena revize a když bude porušen nerv bude sešit a jestli se obnoví je ve hvězdách. Nevím jak bych měla postupovat v případě, že bych chtěla po lékaři, který zákrok zbabral, odškodné. Ještě se mi to nikdy nestalo, takový přístup lékaře, že si vlastně do karty píše něco jiného než je pravda a vlastně ho již nezajímá co dál pouze mi řekl, že tam mám srůsty. Nevím ale myslím, že palec na pravé ruce je dost důležitý.Děkuji za odpověď. Marcela Hubačová

Odpověď:

Dobrý den,

naše poradna je složena z týmu právníků a tudíž nedokážeme posoudit zda mohlo dojít k pochybení lékaře při operaci nebo následné léčbě. Pokud se však domníváte, že se tak stalo, je vhodné zvážit podání stížnosti k České lékařské komoře nebo k orgánu, který registroval nemocnici (nejčastěji to bývá krajský úřad). Veškeré informace o podávání stížností naleznete zde  Tyto orgány pak sami posoudí, zda došlo k pochybení ze strany lékaře a popř. vyvodí následky. Nemohou Vám však přiznat odškodné.

Se stížností se můžete obrátit na výše jmenované orgány i z toho důvodu, že lékař uváděl do dokumentace údaje, které nebyly pravdivé.

Jak postupovat v případě, že máte zájem o odškodné jsme podrobně popsali v odpovědích na obdobné dotazy zde  a zde.

Pokud byste zvažovali podání občanskoprávní žaloby, doporučujeme konzultovat postup s advokátem, který má zkušenosti se zdravotnickým právem a poradí Vám, jak postupovat dál a případně jakou žalobu podat.

Takového advokáta v blízkosti Vašeho bydliště naleznete například na stránkách České advokátní komory zde.

Vaše Férová nemocnice

11.11.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS