Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odpovědnost za nozokomiální nákazy

Dobrý den, je zdravotnické zařízení zodpovědné za komplikace vzniklé při hospitalizaci? Mám na mysli nozokomiální (nemocniční) nákazy, komplikující hospitalizaci nebo způsobující následně úmrtí pacienta. Děkuji za odpověď.

eva

Odpověď:

Dobrý den,

Nozokomiálními nákazami se zabývá zákon o ochraně veřejného zdraví. Vymezuje především povinnost poskytovatele zdravotních služeb činit hygienická a protiepidemická opatření k předcházení vzniku a šíření nemocničních nákaz. Taková opatření jsou stanovena v provozním řádu osoby, která péči poskytuje. Pokud se pak nějaká nákaza objeví, je tento poskytovatel povinen neprodleně provést protiepidemická opatření k odhalení zdroje nákazy, způsobu jejího šíření, zamezení jejího dalšího šíření a léčbě nakažených a z nákazy podezřelých osob. Dále je povinen evidovat každou nemocniční nákazu a na požádání poskytovat informace příslušnému orgánu veřejného zdraví.

Konkrétní odpovědnost nemocnice týkající se nozokomiálních nákaz tedy zákon nestanoví. Bylo by však možné podat stížnost na zdravotnické zařízení, pokud by došlo k nedodržení některých opatření. Více o této stížnosti se dozvíte na stránkách Férové nemocnice. V zásadě by přicházelo v úvahu také soudní řešení. Tím by bylo podání občanskoprávní žaloby na náhradu škody. Soudní jednání však bývají složitá a náročná, proto bychom Vám doporučili nejdříve se o věci poradit s advokátem, který se ve zdravotnickém právu vyzná. V tomto případě by bylo také obtížné škodu prokázat. Svého advokáta si můžete najít na stránkách České advokátní komory zde. Předtím než dojde k soudnímu jednání, je možné využít tzv. mediace, tedy mimosoudního řešení sporů. Více o něm se můžete opět dozvědět na našich stránkách zde.

Vaše Férová nemocnice

11.3.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS