Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odpovědnost nemocnice za úraz pacientky v koupelně

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda existuje právní nárok na odškodné za úraz, který se stane v nemocnici. Moje babička (86 let) utrpěla v nemocniční koupelně poranění, když jí uklouzla noha ve sprše, kde nebyly žádné ochranné pomůcky jako protiskluzová podložka, madlo pro přichycení, které by měly být standardem v tomto zařízení. Babička spadla na ostrý betonový schod, který jí způsobil zranění na noze, kvůli kterému v nemocnici musí zůstat a léčit se z toho. Jsme v právu, pokud nemocnici zažalujeme za ublížení na zdraví a nedbalému vybavení nemocnice? A jaké dokumenty případně musíme doložit advokátovi, abychom spor vyhráli?

gaga

Odpověď:

Dobrý den,

právní nárok na odškodné za úraz má pacient vždy, když prokáže, že za úraz nemocnice skutečně nese odpovědnost. To znamená, že k úrazu došlo v důsledku zavinění nemocnice, v důsledku porušení jejích zákonných povinností.

Zdravotnické zařízení musí mít takové vybavení, které bude splňovat požadavky bezpečnosti a ochrany zdraví. Souhlasíme s tím, že madla a podobné ochranné pomůcky jsou standardní výbavou sprchy. Zejména u starších pacientů je zvýšené riziko pádu či jiného poranění. Pokud ochranné pomůcky nebyly zajištěny, bylo namístě, aby při sprchování alespoň asistoval zdravotník. Otázkou je, za jakých okolností se Vaše babička sprchovala, zda jí to její stav dovoloval, zda jí lékař či personál nedal určité pokyny (zákazy, doporučení). Vždy se totiž zároveň posuzuje, zda úraz nezavinil i poškozený (pacient).

Pokud se tedy domníváte, že k pochybení ze strany nemocnice došlo, nabízí se několik variant, jak dále postupovat:

  1. Nejprve doporučujeme obrátit se na samotnou nemocnici s tím, že se pokusíte o mimosoudní řešení sporu. Je vhodné, abyste využili služeb advokáta. Co se týče dokumentů, které mu máte doložit: musíte doložit přinejmenším to a) že Vaše babička byla hospitalizována, b) že k úrazu došlo (záznam od ošetřujícího lékaře) – a to v nemocnici - v důsledku nevybavenosti sprch, c) nedostatečnost vybavení sprch v nemocnici. Ve většině případů dojde k odškodnění úrazu v rámci tohoto mimosoudního řešení, které šetří čas i peníze. Zároveň nedochází k takovému psychickému vypětí, jak je tomu u soudního řízení.
  2. Druhou možností je soudní cesta, pokud nedošlo k řešení domluvou s nemocnicí. Podává se občanskoprávní žaloba. Ve Vašem případě by se jednalo o žalobu na náhradu škody na zdraví – především bolestné a náhrady ztížení společenského uplatnění a náklady spojené s léčením úrazu. Náklady na léčení a ztrátu na výdělku lze požadovat pouze v případě, že nebudou plně kryty dávkami ze zdravotního pojištění (nemocenské, důchodové pojištění). U náhrady bolesti a ztížení společenského uplatnění se jedná o jednorázovou částku, který je spočítaná na základě bodového ohodnocení (vyhláška č. 440/2001 Sb. - plné znění vyhlášky naleznete zde). Toto ohodnocení provádí ošetřující lékař, popřípadě soudní znalec. Bolestí je tělesné a duševní strádání způsobené úrazem, popřípadě spojené s léčením a odstraňováním následků úrazu. Pojem ztížení společenského uplatnění vlastně znamená trvalé následky, které negativně ovlivňují uplatnění osoby. Nejedná se o jakékoliv ovlivnění uplatnění, ale zejména podstatné potíže jako neschopnost vykonávat dosavadní povolání, nemožnost se o sebe postarat, pečovat o rodinu apod. Vždy musí být posouzena míra konkrétního případu.

Ve svém dotazu hovoříte o ublížení na zdraví – tento pojem se však vztahuje na trestní řízení. Trestní oznámení je však pouze krajní prostředek, který se používá v případech velmi závažných pochybení, kdy zanedbání povinností hraničí s úmyslem. Většina těchto oznámení bývá odložena jako nedůvodná. Podávat trestní oznámení v tomto případě nedoporučujeme.

Vaše Férová nemocnice

18.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS