Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odpovědnost lékaře záchranné služby za smrt matky

Dobrý den, moc prosím o radu, ráda bych se zeptala, zda je možné v našem případě nějaké řešení, ráda bych stručně nastínila, maminka zesnula 6.11.11 a byla klientkou Domova se zvláštním režimem, který byl jejím opatrovníkem.

Podaly jsme stížnost k ČLK z důvodu že lékař Rychlé záchranné služby poskytl naší mamince diabetičce v Domově sice pomoc - infuze po těžké hypoglykemii, ovšem odmítl její převoz do nemocnice. Matka do rána zemřela.

Lékař i dle vyjádření jiných postupoval špatně, všude, kde jsme se dotazovali nám sdělili, že v takovém stavu vždy staršího pacienta transportují, jelikož se hypoglikemii po nich často opakují, k čemuž také došlo. Česká lékařská komora odpověděla, že neexistují pravidla odvozu a záleží na uvážení lékaře, nenašla pochybení, námitka byla taktéž "velice stručně" zamítnuta, bez jakéhokoli vysvětlení námi napsaných otázek.

My s tím však nesouhlasíme, už proto, že lékař z nemocnice řekl, že jí přivezli pozdě-až na druhé zavolání v 6h ráno (první záchvat předešlý den odpoledne), že kdyby ji přivezli dříve, měla totální rozvrat vnitřního prostředí a těžkou hyperkalemii, koma. Navíc stížnost posuzovali u ČLK lékař gynekolog, dětský apod. je to možné? Taktéž v DZR se v noci její stav dle nás zhoršil, nauzea a později zimnice-ovšem jim to tak nepřišlo, přestože tam jsou zaměstnány zdravotní sestry a měly volat v případě zhoršení opět záchrannou službu, lze se běžně dočíst, že nauzeou se glukóza vyloučí a zimnice je stav opětovné hypoglykemie. Už nevíme co dělat, jde o to, že jiní lékaři řekli ža postup byl špatný, jak se s tím pak máme smířit. Vůbec nebrali v potaz, že jsou rozpory v záznamech.

Lékař RZS zapsal pacientka nalezena sestrou v bezvědomí, a záznam Domova - při vědomí, lékař zapsal nepodávat večerní antidiabetika, toto nedodrženo,ovšem zápis Domova je večerní léky nepodány. Někteří nám radí podat žalobu či trestní oznámení, ke kterému je nutný znalecký posudek.Na druhou stranu z ČLK stále opakují,že neexistují pravidla pro odvoz k hospitalizaci a vše je na uvážení lékaře. To skutečně neexistují žádné lékařské předpisy podle kterých hodnot musí lékař postupovat?

Nevíme tedy, zda by nám bylo podání žaloby platné, zda se podle popsaného má cenu do toho dál pouštět. Jsme ale celou dobu zarmouceni a přesvědčeni, že ať by to dopadlo jakkoli, dalo se pokusit udělat více, jako to dělají v jiných krajích a lze se to taktéž běžně dočíst z veřejných zápisů apod. Taktéž nám Domově nikdy nesdělilo, že maminka vůbec diabetes má, prý podle zákona to sdělovat nesměli. Ona se ale léčila se schizofrenií a brala věci trochu jinak a sama nic neřekla. Pokud byla u nás dcer na dovolené, samozřejmě jsme jí např. sladili kávu, což nesměla. Její stav byl ale dříve uspokojivý, takže jsme se neptali a měli za to, že pokud by nastala vážná změna stavu sami nás budou informovat. Přišlo nám to logické,a nechápu, že je zákon, který zakazuje toto sdělit, když tím, že to nevíme jsme ji sami nevědomě mohli ohrozit vážně na zdraví. Všude se lze dočíst, že měla nosit průkaz diabetika-ten s sebou nikdy neměla, přestože s přítelem z Domova jezdili sami celkem dlouhou cestu a oba byli léčeni pro duševní onemocnění.

Prosím, zda se k tomu můžete alespoň stručně vyjádřit, zda má smysl vyvolat řízení a zda je vlastně šance se dle uvedeného něčeho domoci. Případně čeho se můžeme domáhat a co by bylo vhodné.Je nám to velice líto,protože byla nesmírně hodná ale pro svůj stav velice zranitelná. Máme za to,že pokud by ji lékař převezl k monitorování stavu dalo by se něco dělat a neudělal co mohl,poskytl jen základní pomoc a o zhoršení se nezajímal, už jen dle doporučení pouze čaje,běžně je psáno,že má pacient v nejbližší době najíst.

Na druhé odpovědi České lékařské komory je,že není přípustný opravný prostředek - my s rozhodnutím nesouhlasíme. Máme taktéž pravo vidět nějaké záznamy z průběhu řízení čestné rady? Čekali jsme dost měsíců na vyjádření, ale i dle došlého a tak stručného rozhodnutí -opsáno plus dvě věty - se tím, s prominutím, moc nezabývali.

Děkuji za Váš názor, radu.

Odvárková

Odpověď:

Dobrý den,

je nám velice líto, co se stalo Vaší mamince. Pokusíme se vám poradit, jak můžete v této situaci postupovat.

Nejprve byste si měla vyžádat zdravotnickou dokumentaci, kterou je vhodné nejlépe konzultovat s odborníkem, s lékařem, kterému důvěřujete. Ten posoudí, zda došlo ze strany lékaře k chybě a jak závažné. Dále Vám nastíní, nakolik je reálná šance domoci se odškodnění a prokázat případné pochybení a jakou částku jako odškodné žádat. Nejsme lékaři, ale myslíme si, že ve vašem případě tu reálná šance je.

Stížnosti ve vašem případě nikam nevedly, proto Vám zbývá jít cestou vymáhání náhrady škody mimosoudní nebo soudní cestou. Pokud jste přesvědčena o tom, že jednání bylo trestným činem a cítíte povinnost věc řešit tak, aby mohla mít trestní následky pro konkrétního lékaře, můžete na něj podat i trestní oznámení.

K řízení čestné rady - Rozhodnutí ČLK učiněná v rámci disciplinárního řízení jsou přezkoumatelná v rámci správního soudnictví, a to na základě podání příslušné správní žaloby.  Česká lékařská komora ve svém stavovském předpisu uvádí, že jednání čestné rady se může zúčastnit právník komory. O tom, jakou odbornost mají lékaři v senátech čestné rady si rozhoduje komora sama.

Ve všech těchto věcech vám ale radíme vyhledat odbornou právní pomoc, našla si advokáta, který se v oblastech medicínského, trestního nebo správního práva orientuje a dokáže vám poradit. Seznam vhodných advokátů je možné najít u České advokátní komory. Pokud se podíváte na její stránky (www.cak.cz), vyberete Seznam advokátů a do základních kritérií zadáte jako zaměření Zdravotnické právo a lékárenství, můžete si vybrat z více než 120 jmen.

Mimosoudní řešení

O mimosoudní vyjednávání s se vedením RZS se můžete pokusit buď sama, nebo s pomocí advokáta, který se specializuje na medicínské právo a který Vám rovněž pomůže odhadnout šance na úspěch. Zastoupení advokátem má pro Vás výhodu v tom, že jednání bude na odborné úrovni a lze očekávat, že i přístup ze strany vedení vedení záchranné služby bude uvážlivější.

Pokud chcete jednat sama, můžete žádost o mimosoudní finanční vyrovnání formulovat prostřednictvím dopisu (nejlépe zaslaného doporučeně), ve kterém vylíčíte všechny rozhodné skutečnosti, které ke škodě vedly, odůvodníte rozsah požadovaného odškodnění a případně přiložíte důkazy Vašich tvrzení. Můžete požadovat finanční odškodnění za způsobenou škodu na životě a zdraví vaší matky.

Vzorovou právní formu k takové žádosti k dispozici nemáme, jedná se o dopis, který je v každém jednotlivém případě potřeba odlišně naformulovat. Může se jednat i o formu stížnosti s požadavkem na finanční vyrovnání.

Vzhledem k tomu, že podle našich zkušeností nejsou zdravotnická zařízení moc vstřícná k mimosoudnímu řešení sporů a přiznávání odškodnění pacientům, doporučujeme Vám požadovat spíše nižší náhradu škody, než která by Vám jinak příslušela. Je vhodné upozornit zdravotnické zařízení, že takto je dohoda výhodná pro obě strany. Jak se stanovuje výše náhrady škody a z jakých položek se skládá se dozvíte v často kladených otázkách.

Soudní řešení

Pokud nebude možné dosáhnout mimosoudního odškodnění, nemocnice neuzná Vaše nároky, nebo dokonce nebude reagovat, zůstává Vám možnost se obrátit s žalobou na soud. Zde však rozhodně doporučujeme nechat se zastupovat advokátem, jinak se může stát, že kvůli formální chybě nebo neznalosti právní úpravy ztratíte možnost vymoci svůj nárok.

Vaše Férová nemocnice

6.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS