Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí vyšetření

Dobrý den,

 navštívila jsem svou obvodní lékařku s tím, že mám otok na levé noze, bolesti, svědění kůže na lýtku, atd. Aby vyloučila trombózu, odeslala mně na cévní ambulanci. Hned následující den jsem tam volala a šla tam. Vše proběhlo v pořádku až do doby, když paní doktorce sestřička ohlásila, že mám sice průkaz EU zdravotní pojišťovny VZP, ale že jí to píše, že jsem cizinec. Jsem Slovenka, žiji v Čechách a hodlám tu žít natrvalo. Platím si pojistné, odvádím daně, prostě všechno. Na Slovensku mám "jenom" trvalý pobyt, který nehodlám měnit. To ale paní doktorka slyšet nechtěla a řekla mi, že se mám obléct a najít si jiné zařízení, že ona cizince neošetřuje, že to nemá ve smlouvě s VZP.

Moje obvoďačka s tím problém nemá, navštěvuji i jiná zdravotnická zařízení v České republice a s takovou reakcí jsem se nikde nepotkala.

Nohu mám nateklou, potřebuji ošetřit, ona je jediná lékařka/cévní, která tu u nás ordinuje. Vím, že mám právo vybrat si dobrovolně lékaře, neudělala jsem nic, proč by mně měla odmítnout a přesto všechno to udělala.Viděla moje doporučení, i moji nohu, ale neudělala vůbec nic a surově mně vyhodila. Řekla, že mám hledat pomoc někde jinde.

Můžete mi prosím poradit? Jak mám postupovat, když potřebuji zprávu o vyšetření, abychom mohli dále postupovat v léčbě? Mám čekat, až otok postoupí? Co když to je trombóza? To mám trnout hrůzou, jestli nastane někdy v budoucnosti embolie? Vím, možná zveličuji, ale i to může nastat. Byla bych nerada, kdyby se cokoliv zanedbalo. Naopak, byla bych ráda, kdyby si paní doktorka uvědomila, že kdysi jsme byli jeden stát a že doba pokročila. Že nejsem bezdomovec a že mám i svoje práva a hlavně, že se chci vyléčit. Děkuji Vám předem za vaši odpověď.

Lenka

Odpověď:

Dobrý den,

pokud pracujete v České republice, máte stejná práva na ošetření jako kterýkoliv z občanů v České republiky. Jste pojištěná v systému veřejného zdravotního pojištění a lékařka nemůže nikdy zkoumat zda jste nebo nejste Češka, Slovenka nebo zda jste či nejste z jiné země. Pro účely veřejného zdravotního pojištění v tom totiž není žádný rozdíl.

Lékaři Vás mohou odmítnout přijmout do péče pouze za těchto podmínek

  • přijetím dalšího pacienta by bylo překročeno únosné pracovní zatížení nebo jeho přijetí brání provozní důvody, personální zabezpečení nebo technické a věcné vybavení zdravotnického zařízení; překročením únosného pracovního zatížení se rozumí stav, kdy by zajištěním zdravotních služeb o tohoto pacienta došlo ke snížení úrovně kvality a bezpečnosti zdravotních služeb poskytovaných pacientům již přijatým,
  • vzdálenost místa pobytu pacienta by neumožňovala v případě poskytování zdravotních služeb v oboru všeobecné praktické lékařství a praktické lékařství pro děti a dorost výkon návštěvní služby, nebo
  • není pojištěncem zdravotní pojišťovny, se kterou má lékař nebo zdravotnické zařízení uzavřenu smlouvu podle zákona o veřejném zdravotním pojištění.

Z vašeho dotazu vyplývá, že se Vás netýká ani jedna z možností. Postup lékařky hodnotíme jako nesprávný, diskriminující a podle našeho názoru se dopustila svým jednáním hned několika přestupků a správních deliktů.

V každém případě je odmítající lékař povinen o odmítnutí přijetí do péče či o ukončení péče vydat pacientovi písemnou zprávu, ve které je uveden důvod odmítnutí nebo ukončení.

Pokud lékař nepostupuje v souladu se zákonem (ukončí péči či odmítne přijmout do péče, aniž by byly splněny zákonné podmínky), dopustí se tzv. správního deliktu, za který mu může být uložena pokuta až 300 000 Kč. Totéž platí i v případě, kdy lékař pacientovi odmítne vydat zprávu o ukončení péče či o odmítnutí přijetí do péče. Za tento správní delikt hrozí pokuta až 100 000 Kč. Vy pak můžete podat podnět ke krajskému úřadu, aby tento správní delikt projednal.

Na lékařku můžete také podat stížnost k České lékařské komoře, ke krajskému úřadu a nebo ke zdravotní pojišťovně. Více o stížnostech se dozvíte v často kladených dotazech.

Pokuste se nejprve věc vyřešit domluvou, pokud to nepůjde, podejte stížnosti a podnět k projednání chování lékařky ke krajskému úřadu. Pokuste se zjistit, zda se v blízkosti nenajde jiný specialista a najděte si lékaře, ke kterému budete moci mít důvěru.

Vaše Férová nemocnice

 

 

22.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS