Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí odškodnění od pojišťovny

Dobrý den, v roce 2008 jsem byl přepaden s trvalými následky po zlomenině vnitřního kotníku a posttraumatickou stresovou poruchou, se kterou se léčím dodnes. Na obojí byly vypracovány soudně znalecké posudky a obojí soudem odsouzeno v můj prospěch. V případě následků zlomeniny jsem se setkal s několikanásobně nižším posouzením ze strany smluvního lékaře pojišťovny a tím pádem i nízkým finančním plněním. V případě PTSD odmítli plnění úplně. Je postoj pojišťovny v tomto napadnutelný? Děkuji za odpověď

ťomsula

Odpověď:

Dobrý den,

ve vašem případě se zřejmě jedná o otázku spadající pod pojistnou smlouvu mezi vámi a pojišťovnou, pro kterou smluvní lékař vypracovával posudek. Doporučujeme vám tedy důkladně projít pojistnou smlouvu a pojistné podmínky, které budou nejspíše její součástí. V těchto smluvních ustanoveních je třeba hledat úpravu postupu pro určení výše vypláceného pojistného plnění. Dojdete-li na tomto základě k závěru, že pojišťovna jedná v rozporu se svými povinnostmi, obraťte se nejdříve na ni a určitě využijte jako podklad pro svou argumentaci znalecké posudky pocházejjící z daného soudního řízení. Lze také doporučit, aby byly vždy pečlivě zvažovány případné nabídky od pojišťovny na řešení.

Pokud byste i nadále považoval finanční plnění za neodpovídající smluvním povinnostem, bude třeba žalovat pojišťovnu u příslušného soudu.

 

Vaše Férová nemocnice

13.2.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS