Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nevhodné chování lékařky a zanedbávání péče

Syn 16 let je veden, jako středně těžký alergik-astmatik, častá nemocnost kašel a zarudlý krk, nyní lékař ORL zjistil zvětšenou nosní mandli, objednal nás na operaci. Zavolal lékařce, zda je vhodné, když nyní prodělal černý kašel, aby byl operován, lékařka mu řekla, že to je jen kašlánek a nechce se mu do školy, s operací souhlasí. Musíme si nechat líbit takové chování od lékařky? A v její dokumentaci chybí různé vyšetření, které jsme prodělali. Když jsem s ní osobně o tomhle mluvila, řekla mi, že ona pozná, že syn není astmatik, že to je kašel z průdušek, a ne astmatický kašel. Když jsem ji řekla, ať nám udělá tedy vyšetření průdušek, řekla, že udělala pro nás dost, že nás poslala na alergologii. Kde mohu sehnat nějakého lékaře, kterému bych důvěřovala a konzultovala kroky dětské lékařky? Změna lékařky není vhodná, jelikož je to vesnická lékařka a jiný lékař je vzdálen 20 km.

Hanka

Odpověď:

Dobrý den,

pokud nejste spokojena s chováním lékařky vašeho syna do té míry, kterou zde popisujete, je ve vašem případě skutečně nejspíš na místě uvažovat o výměně za jiného dětského lékaře. Jsme si vědomi náročnosti, kterou toto rozhodnutí skýtá, nicméně by vaše problémy mělo vyřešit nejlépe.

Pokud nechcete postupovat takto radikálně, měla byste nejspíš ještě jednou zkusit si se stávající lékařkou v klidu promluvit o zdraví vašeho syna, popřípadě jiných problémech, které se ve vašem vztahu vyskytly, je-li to možné. Možná se nic nezmění, ale za zkoušku rozhodně nic nedáte. Ještě před tímto rozhovorem byste se mohla obrátit odborníka v oblasti alergologie či alespoň jiného praktického lékaře, který by nezávisle posoudil synův zdravotní stav. Jeho závěry byste mohla následně předložit své lékařce a porovnat s jejím postojem.

Dalším z možných postupů je určitě podání stížnosti, kterou jsme již blíže popsali zde, nejlépe České lékařské komoře. Vzhledem ke specifikům vašeho problému by bylo více než vhodné obrátit se před podáváním stížnosti na odborníka v oblasti alergologie či alespoň jiného praktického lékaře, a získat si jeho odborné posouzení. Chování vaší lékařky je jednak určitě nepříjemné, ale potenciálně i velmi nebezpečné, neboť je-li zdravotní stav vašeho syna vážný, může jeho bagatelizování vést ke zdravotním potížím. Je tedy možné, že tím lékařka dokonce naplňuje skutkovou podstatu zanedbání povinné péče (pokud se domníváte, že by tomu tak skutečně mohlo být, můžete to oznámit na policii). V tomto případě je nutné počítat s faktem, že vaše vzájemně vyhrocené vztahy se tímto krokem nejspíše jinak nezlepší, ba právě naopak.

Co se týče dotazu na důvěryhodného lékaře: ze své pozice právních poradců vám boužel nemůžeme říci, který lékař je, a který není důvěryhodný, navíc když důvěryhodnost je posuzována čistě subjektivně. Nezbývá tedy, než se obrátit na nejbližšího odborníka či na nejbližší léčebný ústav v okolí, zeptat se svých známých, případně hledat doporučení někde jinde.

Vaše Férová nemocnice

3.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS