Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nevhodná dlouhodobá léčba

Dobrý den, můj strýc, který je již mnoho let v invalidním důchodu kvůli nervovým poruchám, je přesvědčený, že ho do současného stavu dostala špatná péče lékařů, respektive podávání nesprávných léků. Na základě předložené lékařské dokumentace mu to již potvrdil jeho současný lékař. Jeho léčba započala už v roce 1982 a od té doby vystřídal řadu lékařů a dvakrát pobýval v psychiatrické léčebně. Nikdo z rodiny neví, proč byl vlastně hospitalizován. Podnět k léčbě vzešel od jeho tehdejší ženy, praktické lékařky. Naše rodina se od lékařů nikdy nedozvěděla, co mu vlastně je. Důvodem k hospitalizaci byla agresivita. Jenže ani jeho rodiče, sestry (moje matka a teta) ani já a mí bratři, jakožto neteř a synovci, žijící s ním většinu času ve stejném domě, jsme nikdy nezaznamenali ani náznak agresivity, ani když už potom přestal brát léky a dokonce nějaký čas dost pil. Zato o jeho ženě (strávil s ní tři roky 1979-1982) jsme slyšeli hodně nepěkné věci. Prosím, které zákony je potřeba si přečíst a na koho je možné se obrátit v této věci? Není případ už promlčený? Strýc dnes navštěvuje psychologa a nebere žádné léky ani nepije. Je strašně vyhublý a trpí depresemi, ale zároveň se mu po letech vyjasnila mysl a začal přemýšlet o minulosti, začaly mu docházet souvislosti. Má ještě naději na spravedlnost? Moc děkuji. Dani

Odpověď:

Dobrý den,

pro odpověď na otázku, jak postupovat v případě nespokojenosti s léčbou, případně se zákrokem, Vás můžeme odkázat na již zodpovězené dotazy, např. zde. Šance na úspěch při žádosti o odškodnění zde.

Pokud byla Vašemu strýci špatně diagnostikována choroba, na základě čehož dlouhodobě pobíral nevhodné léky, je možné po marném vyčerpání jiných prostředků nápravy (zmíněných výše v odkazech) uvažovat o žalobě o náhradu škody na zdraví, případně pak také o žalobě na ochranu osobnosti. Jde totiž o poměrně výrazný zásah do jeho práv. Podrobnosti o těchto žalobách naleznete na stránkách Férové nemocnice zde.

Co se týká případného promlčení, bude záležet na tom, kdy nevhodná léčba skončila, případně také na tom, kdy následky nevhodné léčby pominuly a Váš strýc si začal uvědomovat, že mohlo dojít k pochybení lékařů. Nárok na náhradu škody na zdraví se promlčuje do dvou let od doby, kdy se pacient o škodě dozvěděl. Je proto opravdu možné, že k promlčení ještě nedošlo. V každém případě doporučujeme jednat rychle.

V případě, že začnete přemýšlet o soudním řešení sporu, doporučujeme případ nejdříve konzultovat s advokátem, který se specializuje na zdravotnické právo. Toho si můžete vyhledat například na stránkách České advokátní komory zde. Je však třeba podotknout, že soudní řízení může být časově i finančně poměrně náročné a výsledek může být nejistý.

Vaše Férová nemocnice

16.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS