Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nepřiznání invalidního důchodu

Dobry den, prosim vas o radu, jsem nemocen, mam RS. Jsem ochrnut na pravou cast tela, spatne mocim a mam silne bolesti. Uzival jsem ruzne leky vcetne betaferonu, ale bohuzel se mi vzdy velmi pritizilo. Na mag. rezonanci mam zasazenou skoro celou michu a take mozek. Po dlouhodobe pracovni neschopnosti jsem zazadal o invalidni duchod a to 8. 12. Posudkova komise zasedala 3. 2. Pani doktorka mi ale sdelila, ze jsem mlady a musim byt uzitecny pro nas stat. Take ji zajimalo, jestli jsem cvicil na zakladni skole. Kdyz jsem se zeptal, zda cetla me lek. zpravy, tak mi odvetila - kouknu a vidim. Pote prislo koncem brezna zamitnuti s tim, ze jsem znevyhodnen oproti zdravemu cloveku o 10%. Podal jsem namitky 12. 4., zatim nevim, co bude, ale uz dopredu mam velke obavy, ze natrefim opet na p. MUDr. xxx. Mel jsem velmi dobre zamestnani a byl jsem mezi lidmi, ale ted jsem rad, ze ten den zvladnu. Nevim si rady, do prace nemohu, ac bych rad. Preji hezky den.

Odpověď:

Dobrý den,

na řízení o námitkách se nemohou podílet, ani v něm rozhodovat osoby, které se účastnily řízení o vydání napadeného rozhodnutí, na zmíněnou doktorku byste tedy v námitkovém řízení neměl narazit.

Pokud neuspějete ani v námitkovém řízení, máte ještě možnost podat do 2 měsíců správní žalobu k příslušnému krajskému soudu.

Více o možnostech obrany proti rozhodnutí o nepřiznání invalidního důchodu si můžete přečíst v již zodpovězeném dotazu zde nebo na Portálu veřejné správy.

Pokud byste se dostal do nepříznivé finanční situace, existuje několik dalších dávek sociálního zabezpečení, které by Vám mohly pomoci např.:
-    dávky státní sociální podpory – jedná se zejména o přídavky na dítě, sociální příspěvek či příspěvek na bydlení; bližší informace naleznete zde.
-    pomoc v hmotné nouzi, která zahrnuje zejména příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení; bližší informace naleznete opět na webu Ministerstva práce a sociálních věcí.

Vaše Férová nemocnice

15.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS