Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neošetření ze strany stomatologa

Dobrý den,
Pravidelně dvakrát ročně chodím s dcerou (7let) na zubní prohlídky. Před několika lety jí pan doktor našel první kaz, ale nic s ním nedělal. Kazů postupně přibývalo a pan doktor mě stále ujišťoval, že není třeba plombovat, že se jedná o zuby mléčné.
Nyní jsme se dostali do situace, že má dcera akutní zánět dvou zubů. Pan doktor jí odmítl ošetřit a poslal nás na pohotovost. Navštívila jsem soukromou kliniku, kde mi řekli, že v akutním stavu je šest stoliček a všechny musí okamžitě ven. Celý zákrok bude pro dceru nesmírně stresující a zároveň bude stát minimálně 15 000 Kč.

Jedná se ze strany lékaře o zanedbání péče, když o problému roky ví a neřeší to a ani mne neupozornil na rizika? Můžu požadovat finanční kompenzaci nebo jak dál postupovat, když dcera musí jít urgentně na zákrok během několika dnů?

Děkuji za odpověď.

 

Mku

Odpověď:

Dobrý den,

omlouváme se, že na Váš dotaz odpovídáme se zpožděním, způsobeném velkým zatížením poradny. Přesto doufáme, že Vám naše odpověď pomůže.

lékař Vaší dcery byl povinen ošetřit zuby Vaší dcery na náležité odborné úrovni, což se zřejmě při neodstranění kazů nedělo. Domníváme se, že ve Vašem případě skutečně došlo k zanedbání péče ze strany stomatologa.

Další postup je samozřejmě ošetření zubů Vaší dcery, které by měl zajistit Váš ošetřující lékař. Pokud tento úkon z nepochopitelných důvodů odmítl, doporučili bychom Vám nastalou situaci změnou zubního lékaře.

Dále můžete podat stížnost adresovanou stomatologovi, poskytovateli zdravotních služeb (pokud se jedná o stomatologa zaměstnaného), správnímu orgánu, který lékaři udělil oprávnění k poskytování služeb, či České stomatologické komoře.

Další varianta je podat žalobu o náhradu škody utrpěnou neodborným přístupem ze strany zubního lékaře, toto právo je ovšem potřeba uplatnit do dvou let od doby, kdy jste poprvé zjistila, že dcera má zuby v akutním stavu. (Žalobu lze podat zároveň se stížností, ale ne s mediací.)

Či lze se pokusit domluvit se stomatologem prostřednictvím mediace, ovšem s tímto způsobem musí stomatolog souhlasit, což se zřejmě ve Vašem případu nestane.

Pozor byste si měla dát na to, že pokud necháte dceru ošetřit na soukromé klinice za 15 000 Kč, a pokud toto ošetření lze provést i u běžného stomatologa podstatně levněji, zřejmě Vám 15 000 Kč zaplacené na soukromé klinice nikdo nenahradí.

Vaše Férová nemocnice

 

2.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS