Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemoc z povolání

Moje partnerka onemocněla syndrom utlak ulnárního nervu. Nemoc je v seznamu nemocí z povolání. Bylo požádáno o nemoc z povolání, která ji nebyla přiznána,ale byla podána žaloba a soudní spor je v řešení. Byl jí přiznán důchod prvního stupně. Prodělala operaci ale stav se nezlepšil. Je v současné době na nemocenské, ale nemocenská jí bude končit. Specialista lékař jí nedoporučil dále v zaměstnání pokračovat. V současné době se blíží konec nemocenské a je nutné opustit zaměstnání. Jakou a kdo musí dát výpověd a na jaké odstupné má nárok. Co musí výpověd obsahovat.

pavelke

Odpověď:

Dobrý den,

pracovní poměr může být dle zákoníku práce ukončen několika způsoby. Zákon neukládá žádné ze stran povinnost pracovní poměr ukončit. Dává však možnosti a mantinely, jakým způsobem tak učinit.

  • Výpověď ze strany zaměstnance - z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu, pracovní poměr končí uplynutím dvouměsíční výpovědní doby. V tomto případě nenáleží odstupné.
  • Výpověď ze strany zaměstnavatele - pouze ze zákonem stanovených důvodů, jedním z nich je i nemožnost zaměstnance konat podle lékařského posudku práci z důvodu nemoci z povolání (předtím má však povinnost převést na práci, kterou může zaměstnanec vykonávat), pracovní poměr končí uplynutím dvouměsíční výpovědní doby.
  • Dohoda - pracovní poměr končí dohodnutým dnem.

Pokud bude výpověď dána zaměstnavatelem z důvodu nemožnosti zaměstnance konat práci z důvodu nemoci z povolání nebo dohodou ze stejného důvodu, pak zaměstnanci náleží odstupné ve výši nejméně dvanáctinásobku průměrného výdělku.

Ze všech vyjmenovaných právních úkonů musí být zřejmě kdo je činí, vůči komu směřují a o co se v nich jedná, musí být datovány a podepsány. Musí být navíc písemné. Na internetu je možné najít množství více či méně správných vzorů, zákonná úprava je obsažena v zákoníku práce a občanském zákoníku. S formulací vám může pomoci také advokát, kterého můžete nalézt na internetových stránkách České advokátní komory.

Je třeba dále rozlišovat pracovní neschopnost a podpůrčí dobu nemocenského. Vaše partnerka může být i nadále v pracovní neschopnosti, pokud však skončí podpůrčí doba, nebude jí pak vyplácena nemocenská dávka.

Vaše Férová nemocnice

18.3.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS