Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neinformování o zákroku

Prosím Vás, zda byste nám poradili v následující věci. Odvezli jsme syna s bolestmi břicha a vysokými teplotami se zvracením na chirurgii cca v 18:OO. Po základním vyšetření jsme jej museli převézt na druhou kliniku na infekční, kde byl hospitalizován. Ještě v noci nás informovali o převozu zpět na chirurgickou kliniku, kvůli podezření na apendix. Druhý den na klinice nám ošetřující lékař sdělil, že se jedná o gastritidu a operace není nutná. Další den v 15:00 hod jsme při návštěvě byli informováni, že syn je po operaci apendixu . Nikdo nás předtím o "akutní" operaci neinformoval (byl operován ve 22:15). Za druhé nám nikdo nesdělil skutečný pooperační stav (oboustranně drény v břiše - čištění břišní dutiny). Syn je již hospitalizován čtvrtý týden. Máme nárok si vyžádat kompletní dokumentaci a případně podat stížnost na neinformovanost ? Bohužel jsme konkrétní informace získali až od primáře oddělení, který byl na stáži – cca týden po operaci. Máme zatím k dispozici propouštěcí zprávu z infekční kliniky, kde je ten den v 23:50 napsáno: nelze vyloučit akutní apentitidu (včetně sono, RTG , lab.). Myslíme si, že ošetřující lékař na chirurgické klinice značně pochybil a nemuselo dojít k takovým následným komplikacím a dlouhodobé léčbě. Syn byl operován def. 28h po přijetí na infekční kliniku.

Odpověď:

Dobrý den,

pacient musí být poučen o svém zdravotním stavu, o doporučeném léčebném postupu, jeho povaze a účelu, alternativách k němu a o možných rizicích a komplikacích těchto postupů. Lékař je povinen předat informace pacientovi ústně. V některých případech pak musí být ústní informace doplněny písemným podkladem.

Jsou však i situace, kdy pacient nebo jeho zákonný zástupce nemusí být poučen o zákroku v případě, že budou splněny tři podmínky:
1.    zákrok je  nezbytný pro záchranu pacientova života a zdraví,
2.    zákrok musí být proveden bezodkladně a
3.    souhlas pacienta nelze získat (pacient je například v bezvědomí).

Tudíž i v případě, že Vás by lékař nemohl zastihnout, tak měl povinnost informovat alespoň Vašeho syna a to způsobem, který by byl schopen pochopit. Samozřejmě, že skutečný pooperační stav Vám, jako zákonným zástupcům, měli lékaři sdělit hned, jak to bylo možné.

Na přístup k dokumentaci nárok máte. Jak postupovat naleznete v odpovědi na obdobný dotaz.

Naše poradna je složena z týmu právníků, tudíž nedokážeme posoudit, zda ošetřující lékař na chirurgické klinice pochybil ohledně léčebného postupu, pokud se však domníváte, že se tak stalo, můžete nastalou situaci řešit podáním stížnosti. Postupovat můžete podle odpovědi na obdobný dotaz, kterou naleznete zde.

Podrobnější informace o soudním řešení problému naleznete i zde.

Vaše Férová nemocnice

11.9.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS